Det gikk unna over innlandsisen da de tre karene, som blant annet har vært sammen på klatreekspedisjon i Antarktis, satte fart fra øst mot vest. Starten ble blytung med sugende føre og «kun» 68 kilometer første dagen, men etter hvert lå de meget godt an til ny rekord. I fjor kunne trioen «Snåsagutan» feire med eskimomat og øl etter kryssingen som varte i 7 døgn, 10 timer og 20 minutter. Da hadde de kappet rundt et døgn på den gamle rekorden. Nå var det tid for revansj.

- Man skal få litt bank for å være stor i kjeften og vi har sagt opp gjennom årene at dersom noen tar rekorden vår så må vi tilbake, sier Trond Hilde Til DN.

Turen gikk unna, men de siste døgnene var ekstremt tøffe for Trond Hilde (bildet) og de to andre.
Turen gikk unna, men de siste døgnene var ekstremt tøffe for Trond Hilde (bildet) og de to andre. (Foto: Robert Caspersen)
Sammen med Odd Harald Hauge og Ivar Tollefsen satte han i 2002 nemlig den gamle rekorden over Grønland. Nå var de ikke sene om å forberede ny langtur over de 560 kilometerne.

- Vi har drevet normal trening, men man skal ha god grunnform. En slik tur er mest en mental greie. Man må bestemme seg og ikke fire med pauser, men holde trykket oppe og ikke bli for glad i soveposen, sier Hilde.

I Nansens spor

Da Fridtjof Nansen i 1888 la ut på ekspedisjonen over Grønland varte ikke bare turen over måneder med tungt forflytning og ukjent terreng. Da polarhelten og hans følgesvenner kom frem til vestkysten måtte de også overvintre, da siste båten var gått for to måneder siden.

Det er andre tider over isen nå med to pulker på 30 kilo og tidligere ukjent marsjfart på felleski smale som verdenscuputstyr. Mye staking ble resepten mens fellene under skiene ble slitt av.

På de to siste øktene på ekspedisjonen i juni, som først ble omtalt i Budstikka, ble det loggført 19 og 32 timer

-Det ble lite soving. Da vi hadde gått i fire døgn hadde vi bare fem og en halv mil igjen i luftlinje. Men det var mye vann på slutten og vi måtte gå lange omveier, sier Hilde som sier de gamblet med å gå sent på sesongen.

Ser forberdingspotensial

Blant annet brukte de over 13 timer på en omvei rundt en elv som til slutt førte dem kun 300 meter videre fra teltplassen. Hadde de vært et par dager tidligere ute hadde det trolig gått lettere ut mot kysten. En navigasjonsfeil gjorde også turen noe lengre.

- Vi lå an til like over 5-5,5 døgn om vi hadde hadde fått problemer. Og hadde alt gått perfekt kunne vi gått enda fortere. Robert mener det skal være mulig med 3,5 døgn med staking. Jeg vet ikke om det er mulig, men kanskje under fem døgn. Da skal man ha flaks, sier Hilde.

Til slutt ble den nye rekordtiden 6 døgn 22 timer og 20 minutter. En betennelse under foten og såre lepper innsmurt i salve er ettervirkningene av turen.

- Krydret mat og sterk drikke er en utfordring, sier Hilde.

Følg DN Aktiv på Facebook for nyheter og tips om trening og treningsbransjen.

 

LES OGSÅ:

Elkjøp-sjef Jaan Ivar Semlitch øker salget: Har ledet Elkjøp til milliardløft (+)

Shipping Herman Bergshaven kan få 350 millioner (+)

– Dette fikke raskere enn vi trodde: Får bygge lakseanlegg for 2 milliarder kroner (+)

 

SE OGSÅ:

På sommerskole med Youtube-heltene
På Løren i Oslo har 110 elever i alderen 10-14 år denne uken sine egne idoler som lærere. Nå skal de lære å bli gode youtubere av dem som har det som yrke.
03:08
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.