En rekke skuffende makrotall fra USA har svekket troen på veksten de neste kvartalene og bidratt til det verste børsfallet siden finanskrisen. I ettermiddag leverer amerikanske myndigheter sin månedlige arbeidsmarkedsrapport. Men aksjestrateg Kim Evjenth i ABG Sundal Collier tror ikke det er egnet til å snu den labre stemningen.

- Da skal det være sjokkerende gode tall, sier han til DN.no.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg er økonomenes gjennomsnittlige forventning at det ble skapt 84.000 nye stillinger i juli, etter forrige måneds svært skuffende 18.000.

- Hvis det skal snu markedet må det opp i 200.000. Vi må huske at vi tross alt snakker om en populasjon på 150-160 millioner mennesker. Du må opp i 100.000 for i det hele tatt få statistisk signifikans, understreker Evjenth.

Oppdaterte tall: 117.000 nye jobber i USA i juli

- Plaster på benbrudd
Han forklarer at uroen i markedet skyldes en kombinasjon av dårligere utsikter for amerikansk økonomi, men også ”rotet i eurosonen”.

- Markedet savner vel at man får tatt et ordentlig grep på sakene. Det blir veldig mye plaster på benbrudd. Krisepakken til Hellas er ikke så ille. Men når for eksempel Berlusconi går på talerstolen og sier det ikke er noe galt med Italia, bare med markedet, så er ikke det akkurat egnet til å øke tilliten til markedet, sier han om Italias statsminister.

Tar ned USA-vekst
Når det gjelder USA har Evjenth tatt ned sin forventning om økonomisk vekst fra litt under tre til litt under to prosent for året som helhet. Han understreker likevel at situasjonen på langt nær er like alvorlig som under finanskrisen.

- Man skal være litt forsiktig med å overdramatisere og dra for mange paralleller til 2008. Da falt den amerikanske økonomien med fem prosent fra topp til bunn. Det er klart det er en fare for en resesjon, og det er klart den har økt. Men midt oppe i elendigheten er det et par positive elementer: Det er fortsatt bra aktivitet på investeringssiden, og spareraten ligger nå godt over fem prosent.

- Sitt i ro
Evjenth sier markedene nå vil følge svært nøye med på det makroøkonomiske bildet. Allerede neste uke kommer det viktige indikasjoner, som Federal Reserve-møtet og kinesiske tall på tirsdag. Og rådet til kundene er å holde hodet kaldt.

- Foreløpig vil jeg si at man bør sitte i ro, ikke få panikk. Kjøp mer defensive aksjer, unngå alt som lukter av gjelds- og finansieringsproblemer, avslutter han.

Oppdaterte tall: 117.000 nye jobber i USA i juli
Les også: Børsen faller mer enn tre prosent
Les også: Globalt børsras: - Frykt og usikkerhet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.