Ny teknologi for utvinning av skifergass i USA har revolusjonert gassmarkedet. Samtidig har etterspørselen og prisene både i USA og Europa falt som følge av finanskrise og lavere forbruk i industrien.

Utviklingen gjør at oljeselskapene må regne minst en gang til på planlagte investeringer i gassmarkedet. Og regnestykket de står overfor har fått flere ukjente faktorer.

- Trodde det var umettelig
- Det er ganske utrolig. For to år siden så man på markedet for norsk gass som umettelig. Det europeiske markedet var enormt. Nå vet vi at det har skjedd mye de to siste årene, sier Øystein Michelsen, sjef for Statoils STL virksomhet på norsk sokkel.

Hvilke andre steder finnes det skifergass som er lett tilgjengelig? Det går rykter om forkomster i Sør-Sverige, og om store formasjoner i det store norske eksportmarkedet Mellom-Europa. Og hvis de finnes, hvor snart kan det bety billigere gass til europeiske forbrukere?

- Nå snakker virkelig alle om det
Dersom det viser seg å være lønnsomt å utvikle skifergass i Europa kan mulighetene for norsk eksport av nordsjøgass virkelig endres. Men Helge Lund mener at europeisk skifergass byr på andre utfordringer enn skifergass i USA.

- Vi ser på det, men dette krever infrastruktur og mange rigger. Europa er tett befolket og det er en del problemstillinger som vil begrense mulighetene der, sier Lund til DN Energi, og det har ikke kommet noen signaler fra Statoil om at de har oppkjøpsplaner i EU.

- Det gjenstår å se hvor stor betydning skifergassutviklingen faktisk får for markedet. Og så er vi jo en del av det eventyret vi også, sier Michelsen.

Etter at Statoil kjøpte seg inn i det etablerte skifergasselskapet Chesapeake i USA har flere store oljeselskaper kommet etter. Statoil er langt fra alene om å ha meldt seg på i kampen om skifergassressursene.

- Det er klart at skifergass er stort. Det har flyttet USA fra å være en importør til å være selvforsynt. Ingen visste om det for et par-tre år siden, og nå snakker virkelig alle om det, sier konsernsjef i Statoil Helge Lund til DN Energi.

Gode - og mindre gode - områder
Men han kvier seg for å konstatere at det får konsekvenser for all annen gassproduksjon og dermed Statoils planer og inntektsestimater.

- Sannheten om skifergass er nok at det er noen gode områder, og det er mindre gode områder. Da tenker jeg både på teknisk grunnlag, kostnadene ved å få frem gassen, og ikke minst hvor nært det ligger de beste markedene, sier Lund.

Statoils videre investeringer i skifergass gjøres gjennom Chesapeake. Selskapet har vist interesse for et felt i Sør-Afrika , men ifølge Statoils informasjonsjef Kjersti Morstøl ikke kjøpt noe. I tillegg ser man på Asia, uten at Statoil vil gi detaljer om det.
Helge Lund mener selskapet han leder klarer seg godt i kappløpet om de "nye" ressursene.

- Jeg mener vi har posisjonert oss i de absolutt beste områdene i USA når det gjelder skifergass. Både teknisk, kostnadsmessig og markedsmessig nærhet. Det er en spennende eierandel for Statoil, sier Helge Lund.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.