- Vi er positiv til både gull og sølv, og på lang sikt så er det kanskje enda mer oppside på sølv fordi det er priset mye lavere enn gull i forhold til tilgjengelig volum, sier analysesjef Morten Solheim i Nordic Securities.

Høyeste sølvpriser på 30 år
Sølv ble i forrige uke handlet til de høyeste prisene på over 30 år. Dette følger en jevn trend siden finanskrisen. Sølvprisen har steget fra 9 dollar per unse i oktober 2008 til gårsdagens nivå på 42,63 dollar.

Metallet, som i nær 300 år også ble utvunnet på Kongsberg, finnes i stor grad i elektroniske varer og er fortsatt i bruk innen tradisjonell fotografering.

Flere vil ha sølv
Etterspørselen etter sølv er ventet å stige kraftig i årene som kommer. Metallkonsulentbyrået GFMS spår at industrietterspørselen etter sølv kommer til å stige med mer enn 30 prosent innen 2015.

Men det er ikke kun industrien som driver sølvprisene i været. I urolige tider søker investorer trygge havner og omsettelige eiendeler, og gull og sølv er populært. Stadig flere nordmenn spekulerer derfor i denne utviklingen.

Les også: Rush i gullmarkedet

Daglig leder Anders Skar i Nordnet
Daglig leder Anders Skar i Nordnet (Foto: Ida von Hanno Bast)

- Omsetningen på sølv har vært vesentlig høyere enn gull den siste tiden. Det har vært svært mye kortsiktig spekulasjon, men det er en overvekt av folk som tror at sølvprisen skal videre opp. Folk er fortsatt "bull" på sølv, og på råvarer generelt, sier daglig leder Anders Skar i nettmegleren Nordnet til DN.no.

I mars var sølv det mest solgte og kjøpte råvareinstrumentet til Nordnet, med produktene Bull og Bear Silver som gir fire ganger giring (belåning) notert på Stockholmsbørsen som de mest populære.

Nordic Securities ser videre oppgang
Nordic Securities, som har spesialisert seg på derivater og såkalte CFDer (Contract for Difference, se under), har et generelt positivt syn på råvarer så lenge den amerikanske sentralbanken trykker penger, og dollaren svekker seg.

Analysesjef Morten Solheim i Nordic Securities
Analysesjef Morten Solheim i Nordic Securities (Foto: Bj¿rn Erik Larsen)

- Vi tror de viktigste driverne for både gull og sølv er at man ser en generell dollarsvekkelse som følge av svak balanse, og nummer to, at selv om den amerikanske sentralbanken ikke sier det, så er det en inflasjonsfrykt på vei, og da vil vil gull og sølv være gode havner å være investert i, sier analysesjef Morten Solheim i Nordic Securities.

Solheim sier det var de kvantitative lettelsene i USA og amerikanske myndigheters tilbakekjøp av statsobligasjoner i august i fjor, som for alvor sparket i gang oppgangen man siden har sett innen råvarer. Pengene fra statsobligasjonsalget har funnet veien inn i råvarer og skapt en betydelig økning i volumet, ifølge ham.

Slik investerer du i sølv

Det er imidlertid mange typer sølv tilgjengelig, samt ulike typer instrumenter man kan velge i forhold til den eksponering og risiko man ønsker. Det er derfor viktig å sette seg inn i alternativene som finnes.

Indeksfond og børshandlede verdipapir
(Exchange Traded Funds/Notes)
Indeksfond, eller såkalte ETFer, og ETNer, som er børshandlede verdipapirer, er en populær måte å kjøpe sølv på, og går gjerne under fellesbetegnelsen ETPer, Exchange Traded Products. Disse utstedes av banker som også garanterer for omsetteligheten.

Da kjøper man ikke sølv fysisk, men en andel i for eksempel en indeks eller verdipapir som speiler underliggende, daglige bevegelser i sølvprisen, som handles som en aksje. Det er med andre ord ikke mulig å motta eller få sølv levert ved innløselse. Man mottar pengene man har investert, inkludert verdistigning eller tapet i forhold til utviklingen siden kjøpstidspunktet.

Nordnet tilbyr blant annet 17 ulike ETNer innrettet mot sølv, og de er ulike i forhold til om de satser på en oppgang i prisutviklingen (Bull), eller nedgang i prisutviklingen (Bear), samt grad av belåning (ge#229).

Det finnes alt fra ugirede ETPer til ETPer som er giret flere ganger, hvilket øker både potensiell avkastning og risiko betydelig.

Les også: Rush til skreddersydde billigfond og - Kan medføre hodeløse kjøp og salg

ETNene er notert i blant annet Stockholm, Tyskland og USA. Oslo Børs tilbyr ETNer både på olje, gull, og aluminium men ikke på sølv foreløpig. Ifølge Oslo Børs er ETNer prospektpliktige, mens ETFer følger reglene for fondsprospekter som Børsen skal godkjenne. Tilbyderne blir også vurdert, og i Norge er DnB NOR og Handelsbanken hovedtilbyderne av produktene.

Gruveselskaper
På samme måte som ved ETFer gir en investering i et gruveselskap som produserer sølv, kun en eksponering mot en aksje, ikke det fysiske produktet selv.



Avkastningen vil være avhengig ikke bare av sølvprisene, men også selskapets evne til å tjene penger og fremtidsutsikter. I tillegg, vil et gruveselskap gjerne også ha annen virksomhet som ikke rettet mot sølv. Omsetteligheten avhenger også av likviditeten i den aktuelle aksje.

Contract for Difference (CFD)
CFD er et produkt som speiler den finansielle avkastningen i et underliggende instrument, i dette tilfellet for eksempel aksjene til et gruveselskap eller prisutviklingen for fremtidige sølvkontrakter omsatt på en metallbørs. Du er fullt eksponert uten å eie, og som for ETPer, avhenger avkastningen både av den underliggende utviklingen og kostnadene knyttet til handelen med instrumentet. Man kan investere i at prisene skal stige eller falle.

Tilbydere av CFDer lar en handle på margin, hvilket vil si at en trenger kun å stille en liten del av totalinvesteringen tilgjengelig som sikkerhet. Dette er mulig fordi tilbyderne låner ut differansen, hvilket bidrar til å øke både risiko og avkastningsmuligetene.

For eksempel krever DnB Nor 15 prosent margin ved kjøp av CFDer på råvarer, ifølge selskapets nettsider. Nordic Securities tilbyr belåning på 33 til 100 ganger investeringen for råvarer, men risikoen ved slike investeringer er ikke ubetydelig, og anbefales ikke for amatører.

- Vi anbefaler maksimalt 3 til 5 ganger giring, i korte perioder, hvor det er sterke bevegelser, sier Solheim.

Tilbyderne av CFDer forbeholder seg retten til å redusere eller stenge eksponeringen dersom et urealistert tap på posisjonen passerer et visst nivå av inneværende beløp.

Man skal være oppmerksom på at handel med CFDer medfører høy risiko, og man kan tape mer enn opprinnelig innskudd.

Siden CFDer er unoterte derivater, som speiler det underliggende instrumentet, herunder en indeks, råvare, aksje eller valutakryss, er det ingen prospektplikt, som for børsnoterte ETPer.

Sølvmynter
En investering i sølvmynter er en tradisjonell form for investering, som gir deg sølv til odel og eie.

Det finnes både amerikanske og kanadiske sølvmynter som alltid har vært populære og som er ansett for å være trygge eiendeler. Hovedulempen er imidlertid at man må betale en ganske høy premie for å anskaffe seg myntene, og man kan risikere å måtte betale inntil femti prosent mer for dem enn hva sølvet skulle tilsi. I tillegg, kommer frakt, forsikring og oppbev#229skostnader.

"Bullioner"
En bullion er en mynt som har verdi tilsvarende metallverdien, men som ikke er gangbar valuta. Eksempler på bullioner er Krugerrand, Maple leaf og Kookaburra (Australsk mynt oppkalt etter fuglen). Myntene er vanligvis i edle metaller som gull, sølv eller platina.

En av fordelene med sølvbullioner er lavere produksjonskostnader, og dermed lavere premie for investorer. Likefullt, må man hensynta frakt, forsikring og oppbev#229 når man skal se på totalkostnadene.

Samlermynter (Junk silver)
Dette er gamle amerikanske sølvmynter som er verdsatt for sølvinnholdet. Myntene er lovlige betalingsenheter i landet de brukes eller har blitt brukt i, som i USA, Kanada og Australia. Dette er mynter som kjøpes posevis, og består i hovedsak av tidlige 10-cent, 25-cent og 1-dollarmynter. Man kan også kjøpe myntene på rull, og de fleste sølvhandlerne selger disse.

Skrapsølv
Skrapsølv kan ofte anskaffes til kostpris, men krever kunnskap om hvilken pris man bør betale. Både ødelagte smykker, og gamle sølvmynter kan dukke opp som skrapsølv.

Sølvbarrer
En sølvbarre er så nærmt det fysiske sølvet man kommer. Barrene kommer i ulike størrelser, og er lettere å håndtere økonomisk enn for eksempel gull på grunn av at sølv har en lavere pris per unse enn gull.

Man kan kjøpe sølvbarrer på 1 og 15 kilo og premien man betaler er betydelig lavere enn for sølvmynter eller bullioner. Likevel, fraktkostnadene vil være høye på grunn av vekten, og både forsikring og oppbev#229skostnader må medregnes.

Sølvkonto
Man kan også som et alternativ bruke et mellomledd til kjøp av sølv. Det finnes selskaper som har spesialisert seg på å kjøpe sølv på andres vegne, og som oppbevarer sølvet ferdig forsikret for deg. Det blir da en vurdering om det man sparer i anskaffelseskost, frakt, oppbev#229 og sikkerhetstiltak, er mer enn å påta seg oppgavene selv.

Det fysiske sølvet oppbevares i hvelv i London eller Zurich og er forsikret av Lloyds.

Finsølv
Finsølv kalles gjerne rent sølv og er beste kvalitet sølv som finnes. Finsølv kommer imidlertid i en rekke former, som i barrer for internasjonal handel , og i enkelte sølvmynter. For enkelte bruk, som i sølvtøy, er rent sølv for mykt, og det brukes sterling sølv isteden.

Det finnes også sølvtyper som Britannia, meksikansk sølv, fransk sølv og russisk sølv.

Unsett hvilke eksponering man velger, er det det alltid vesentlig å vurdere omsetteligheten på objektet man investerer i. Skulle prisen på sølv rase, og man ikke har råd til å sitte med eiendelen eller posisjonen, kan det koste en dyrt.

Kilder: Wikipedia, Silverprice, nevnte selskapers nettsider.

Les også :
<b>Gullgalopp</b>
<b>- Ekstreme spekulative krefter</b>
<b>- Ta råvaregevinsten nå</b>


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.