Ifølge norsk it-bransje er det lite som tyder på at den hektiske aktiviteten er i ferd med å avta. Rekken av sterke årsresultater er lang, gjennomgangstonen er at etterspørselen fortsatt er sterk, samtidig som arbeidsledigheten er rekordlav.

Analysesjef i IDC, Nils Molin, heller kaldt vann i blodet på ivrige it-sjefer.

- It- bransjen forskånes ikke for den internasjonale konjunkturnedgangen, sier Molin til Dagensit.no.

Smellen kommer
Molin mener at mange av aktørene oppfatter bildet helt riktig - isolert sett.

- Det er som en person som har falt ned fra et tak, og som midtveis hevder at det går helt fint. Smellen har bare ikke kommet ennå, men den kommer, sier Molin.

For it-bransjens del kommer smellen til høsten.

- Nå er etterspørselen høyere enn tilbudet, men i den nærmeste tiden vil det komme mer i balanse. Det fungerer som en støtdemper i konjunkturnedgangen vi nå er inne i. Frem mot høsten vil denne effekten avta, og da vil den fortsatte konjunkturnedgangen føre til overkapasitet, forklarer Molin.

- Og det vil merkes, sier IDC-analytikeren.

 

Han mener at bedriftene ikke kan regne med fortsatt nesten 100 prosents kapasitetsutnyttelse, slik situasjonene er for mange i dag.

IDC har nedjustert sine vekstprognoser både på kort og lang sikt.

Årsaken til at 2008-tallene skiller seg ut er at effekten av Postens kontrakter slippes i første halvår i år, påpeker Molin

- Det er ingen tvil om at den allmenne avmatningen i økonomien vil ramme it-sektoren, men effekten vil ikke være dramatisk, sier Molin, og viser til at estimatene er nedjustert med knappe 0,1-0,2 prosentpoeng.

Molin tror at en nedgangssyklus kan holde seg i et par år.

Norske buffere
Molin peker på at det er noen spesielle forhold som gjør at det norske it-tjenestemarkedet skiller seg ut, og holder seg bedre enn it-markedet generelt.

- Det er gjort flere store transaksjoner det siste året som har ført til at markedet har vokst betraktelig. En av effektene av EDBs kjøp av IS Partner er for eksempel at 1,5 milliarder som tildligere lå utenfor dette markedet plutselig er inne. Dette påvirker tilveksten i positiv retning, sier Molin.

De store kontraktene som Posten har lyst ut vil også få en effekt på it-markedet i år, peker han på.

EDB holder seg
EDB er et av selskapene som tror at veksten de neste årene vil holde seg på rundt fem prosent, slik den har gjort de siste årene.

Det tror Molin er et realistisk anslag, for EDBs del.

- Effekten av IS Partner er stor, og jeg tror også at selskapet kan vokse organisk. Samtidig er selskapet så dominerende i markedet at noen eksplosiv vekst er lite sannsynlig, mener Molin.

EDB legger seg på et vekstanslag som er litt lavere enn IDCs forventninger til bransjen som helhet.

EDB-ledelsen holder øynene åpne for at endringer i verdensøkonomien kan endre vekst-forventningene, men kommunikasjonsdirektør Geir Remman tror at markedet vil holde seg godt.

- Vi ser at det er flere faktorer som driver etterspørselen, samtidig som kundegrunnlaget er mer stabilt og edruelig enn det var for bare noen år siden. Dette gjør at vi forventer en vekst i tiden fremover også, sier Remman.

Han benytter seg blant annet av it-bransjens klassiske referansepunkt, dotcom-smellen, når han skal forklare hvorfor it-bransjen ikke er så sårbar nå som mange andre bransjer er.

- Rundt år 2000 var rundt 20 prosent av leveransene i it-markedet til dotcom-selskaper. Dette markedet forsvant over natten, med de enorme konsekvensene det ga. I dag er et ikke noe tilsvarende, oppblåst kundesegment, sier Remman.

- Edruelige kunder
Han mener også at kundene bidrar til å balansere markedet.

- Kundene er blitt mer profesjonelle innkjøpere. Det stilles høye krav til avkastning på investeringene som gjøres, og de er svært opptatt av å måle gevinsten. Dette gjør at it-markedet er mer edruelig nå, og det er også en stabiliserende faktor, sier EDB-direktøren.

Det offentlige står for rundt 30 prosent av it-innkjøpene, og Remman mener dette også bidrar til at man verken får de helt store eller små svingningene i markedet.

Konsulentbransjen er en del av it-bransjen som vanligvis rammes både tidlig og hardt av konjunkturendringer.

Steria-sjef Kjell Rusti mener at konjunkturoppgangen i it-markedet nå er moden, men han er mer optimistisk enn IDCs Molin.

- For vår bransje er det fortsatt mulig med oppgang, sa Rusti under et pressemøte denne uken, og viste til IDCs forrige vekstestimater for 2008, på 7,3 prosent.

Han mener at fortsatt vekst avhenger av tilgjengelig arbeidskraft.

- Arbeidsledigheten er så lav at jeg såvidt bare minnes lignende nivåer, da jeg gikk på videregående. Jeg tror at hvis vi klarer å tilføre ressurser på nye måter kan vi klare fortsatt vekst, sa Steria-sjefen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.