Gjeldsproblemene er ikke det største problemet eurosonen står overfor, mener sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen. Han ser for seg at ulik lønnsutvikling vil skape de virkelige spenningene i samarbeidet.

- Det jeg tror folk glemmer med Sør-Europa er at de har bevilget seg en veldig høy levestandard, og uansett finanser og gjeld må den levestandarden ned, sier han til TDN Finans.

Andreassen minner om at for eksempel en lærerlønning i Irland i dag er på rundt en halv million kroner i året.

Null konsumvekst og lav rente
Ifølge Bloomberg News vil det irske budsjettforslaget innebære kutt på tolv prosent i minstelønnen og samlede velferdskutt på 800 millioner euro.

- De kommer til å bruke mange år på å bygge ned levestandarden. Derfor vil det ikke være noen konsumvekst i Sør-Europa på mange år, og da skal det heller ikke være noen renteoppgang på mange år, sier Andreassen videre.

På den andre siden er Tyskland, hvor arbeidsmarkedet er langt mer presset og hvor det etter hvert vil tvinge seg frem et behov for høyere lønnsvekst, ifølge sjeføkonomen.

- Presset i eurosonen oppstår den dagen Tyskland har behov for kraftig renteoppgang, hvis det skjer samtidig som de søreuropeiske landenes sliter og må ha lave renter. Det er først da man får de virkelige problemene i Europa.

Euroen i spenn
Andreassen mener det er sannsynlig at et slik scenario kan oppstå.

- Jeg spår ikke at euroen bryter sammen, men det er dette som egentlig er hovedutfordringen til eurolandene. Det mest problematiske er ikke når det trengs noen hundre milliarder euro her og der, men de spenningene som oppstår fordi det er forskjellige arbeidsmarkeder og forskjellig press innenfor eurosonen, utdyper han, før han legger til:

- Jeg tror det holder, men der er ikke opplagt.

Tyskland er en eksportavhengig økonomi, og vil derfor være forsiktige med å gi lønnstillegg, men det vil likevel kunne bli en lønnskamp, ifølge sjeføkonomen.

Andreassen mener imidlertid det sitter langt inne for Tyskland å kreve å få forlate eurosonen.

Les også på DN.no i dag: Forvirrende dager i Irland (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.