Egypts myndigheter benekter at det er skjedd.

En representant for Harvard-universitetets overvåkingssenter Herdict Web sier de sosiale mediene er blitt sperret av.

– Jeg har fått bekreftet av brukere i Egypt at Facebook er blokkert, sa Jillian York, prosjektkoordinator ved Harvards Berkman Center for Internet & Society som har tilsynet med Herdict-tjenesten.

Benekter
USAs utenriksminister Hillary Clinton oppfordrer Egypts regjering til å tillate fredelige demonstrasjoner og ber myndighetene om ikke å blokkere sosiale medier.

– Det er en viktig mulighet nå for å gjennomføre politiske, økonomiske og sosiale reformer, sier Clinton.

Regjeringen benekter at sosiale medier er stengt eller blokkert.

– Regjeringen ville ikke gripe til slike metoder, sa Magdy Rady, regjeringens talsmann. Han sier også at regjeringen respekterer ytringsfriheten og forsøker å beskytte den.

Massepågripelser
Rundt 500 personer skal være pågrepet i forbindelse med uroen i Egypt. Om president Hosni Mubraks regime skulle falle, vil det være et regionalt jordskjelv, mener analytiker.

Titusener av demonstranter har protestert over store deler av landet de siste to dagene med krav om at det må bli slutt på presidentens 30 år lange styre.

Blant 500 pågrepne er 90 tatt av politiet i Kairo, mens 121 er medlemmer av Det muslimske brorskap i den sørlige byen Assiut, ifølge kilder i innenriksdepartementet.

Minst tre demonstranter ble onsdag såret og brakt til sykehus i Kairo etter at politiet pågrep flere journalister som demonstrerte.

– Om regimet skulle falle, er det et absolutt jordskjelv i regionen. Det kommer til å slå veldig sterkt inn mot andre autoritære regimer og påvirke maktbalansen i regionen, sier Egypt-forsker Bjørn Olav Utvik NTB.

Han understreker at det er altfor tidlig å si om Mubaraks dager er talte, men sier opprøret i Tunisia har brakt med seg en ny dynamikk over protestene i Egypt.

President Hosni Mubarak har hatt makten i Egypt i tre tiår og skal ha solid støtte fra forsvaret og sikkerhetsapparatet. Regimet tillater også enkelte mindre demonstrasjoner og til en viss grad kritikk gjennom mediene. Mubarak er 82 år gammel og var i fjor alvorlig syk.

I tillegg til mangel på grunnleggende demokratiske rettigheter sliter Egypt også med arbeidsledighet, analfabetisme og fattigdom.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.