USAs finansminister Timothy Geithner har møtt kinesiske ledere for å diskutere økonomiske spørsmål. Trolig ble også den betente valutastriden mellom USA og Kina tatt opp.

Geithner, som kom rett fra G20-møtet i Sør-Korea, hadde søndag samtaler med Kinas visestatsminister Wang Qishan i Qingdao øst i landet. De to er spesialrepresentanter for sine respektive presidenter i økonomiske spørsmål som berører USA og Kina.

– De to partene utvekslet synspunkter på amerikansk-kinesiske, økonomiske forbindelser og på forberedelsene til G20-toppmøtet i Seoul, heter det i en knapp uttalelse etter samtalene.

Frykt for handelskrig
De to diskuterte etter alt å dømme blant annet striden rundt verdien på den kinesiske valutaen yuan. USA mener Kina holder yuanens verdi kunstig lav for å skaffe seg handelsfordeler. Også Kinas enorme handelsoverskudd bekymrer USA, som ønsker at landet skal gjøre mer for å stimulere egen etterspørsel.

Kina mener på sin side at USA fører en uansvarlig økonomisk politikk som skaper vansker for voksende økonomier.

Frykten er stor for at den pågående valutastriden skal utvikle seg til en reell handelskrig.

Geithner utsatte sist uke en rapport fra amerikanske folkevalgte om hvorvidt Kina manipulerer sin valuta for å skaffe seg handelsfortrinn. Han valgte i stedet å presse kineserne i dette spørsmålet på G20-møtet.

Ulike syn
I sluttdokumentet fra G20-møtet lørdag ble gruppens finansministre enige om å «bevege seg i retning av markedsdrevne valutakurser» og «å avstå fra devaluering i konkurranseøyemed».

Men sluttuttalelsen ble temmelig utvannet, og ministrene klarte ikke å gjøre avgjørende fremskritt for å løse valutakonflikten, mener analytikere.

Sjeføkonom Robert Bergqvist fra SEB bemerker at G20 innser den vanskelige situasjonen i verdensøkonomien, men at landene har veldig ulike syn på hvordan problemene skal løses. Helgens G20-møte har ikke endret på dette, mener han.

– Dessverre er det vel slik at spenningene fortsatt er der, sier han.

Finansministrene møttes i Gyeongju for å forberede det neste toppmøtet i G20 som finner sted i Seoul 11. og 12. november.

Les også: - Kan føre til katastrofal kollaps

<b>Frykter full valutakrig</b>

- Valutakrig kan bli handelskrig


<b>- Amerikanere er rett og slett inkompetente</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.