Professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole (NHH) mener investor Øystein Stray Spetalen er naiv i sin kritikk av oljefondet, skriver Dagens Næringsliv.

Øystein Stray Spetalen mener oljefondet investerer altfor mye i aksjer og for lite i sikre statsobligasjoner.

Les også: -Den største finansielle katastrofen noensinne

- Det virker naivt. Det virker ikke som han vet hva statsobligasjoner er. Såvidt jeg vet, investerer ikke Spetalen i statsobligasjoner. Hvordan kan han være sikker på ikke å tape penger ved å spare i obligasjoner? I en periode på 30-40 år tapte man faktisk penger på å være i statsobligasjoner i Norge, USA og Europa. Hvordan kan Spetalen si at vi aldri kommer til å få en slik periode igjen? spør Johnsen.

Johnsen mener det er helt umulig å få til fire prosent realavkastning i oljefondet ved å spare i statsobligasjoner.

«Ekstreme synspunkter»
NHH-professoren mener Spetalen har langt bedre greie på kortsiktig aksjespekulasjon enn langsiktig sp#229.

- Hvis man har en posisjon som har alminnelig respekt i endel strøk av landet, bør man tenke seg godt om, slik at det er hold i det man sier og at det ikke bare er noe man har fått en idé om. Han har så ekstreme synspunkter at han bør kunne dokumentere det han sier. Spetalen driver med ekstremsynsing, mener finansprofessoren, ifølge DN.

Professoren er medlem av finansdepartementets strategiråd og rådgir finansminister Kristin Halvorsen i oljefondets langsiktige investeringsstrategi.

-Skrivebordsteorier

Øystein Stray Spetalen avviser påstanden fra finansprofessor Thore Johnsen om synsing.

- Han sier jeg driver med synsing. Da kan vi ta syretesten: Kan professor Thore Johnsen ringe til en bank å låne 100 millioner kroner for å kjøpe aksjer basert på sin teori om at aksjemarkedet vil gi større avkastning enn rentemarkedet? Det svaret vet Johnsen selv. Derfor ringer han ikke, sier Stray Spetalen til DN.

Det viser at hans teorier er skrivebordsteorier som ikke er mulig å konvertere til praktisk finans, sier Spetalen.

Hvem tror du har rett - finansprofessoren eller aksjetraderen ?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.