Markedsreaksjonene var svært kraftige da det tidligere i dag ble kjent at det greske budsjettunderskuddet er enda større enn tidligere antatt. Renten som investorene krever for å låne ut penger til den greske staten i to år har steget med hele 2,3 prosentpoeng bare i løpet av få timer torsdag. Renten er på toårige statsobligasjoner er nå på nær ti prosent, skyhøyt over tilsvarende renter i Tyskland.

Og det er ikke bare den greske staten som får svi. Den økte usikkerheten i markedet sprer seg videre til resten av Europa.

- I løpet av tre ledd så kommer det sågar hit, sier Pål Ringholm, analysesjef for kredittobligasjoner i First Securities, til DN.no.

Låner internasjonalt
Når usikkerheten rundt den greske statens gjeldsbetjeningsevne øker, stiger den såkalte kredittspreaden eller risikopremien som investorene krever for å låne ut penger.

- Hvis kredittspreaden går opp, så drar det med seg fundingkostnaden, altså innlånskostnaden for europeiske banker. Siden noen av de norske bankene, som eksempelvis DnB Nor og SR-bank, i ny og ne må låne penger i det internasjonale markedet, så drar de med seg kostnadene tilbake i det norske markedet, sier Ringholm.

I markedet krever nå investorene 5,62 prosentpoeng høyere rente for å investere i gresk statsgjeld foran tysk. En så høy risikopremie betyr at den greske gjelden nå blir handlet på samme nivåer som bedriftsgjeld med svært høy risiko.

- Hellas handles nå som de skulle være et "singel B"-selskap, sier Ringholm.

En "singel B"-rating er den nest laveste vurderingen hos kredittvurderingsselskapene. En rating på et så lavt nivå blir omtalt "junk"- eller søppel-vurdering.

Frykter restrukturering
Økt uro rundt Hellas' statsfinanser kan også gi andre smitteeffekter i markedet. Budsjettunderskuddet, som i dag ble enda større, smitter i seg selv ikke over til andre. Men landet kan forsøke å få restrukturere statsgjelden. Det kan få konsekvenser for både investorene og andre land med høy statsgjeld.

  - Hellas kan gå til obligasjonseierne og si "hør nå her, her er det mye gjeld som forfaller de neste årene. Det her må vi gjøre noe med. Vi har felles interesser", sier Ringholm.

Flere analytikere peker i dag på at de økte statsrentene kan være et tegn på at investorene nå priser inn økt sannsynlighet for en restrukturering.

Frykten øker nemlig for at Hellas, EU og IMF ikke klarer å bli enige om en krisepakke. De tre partene er samlet i Athen denne uken for å diskutere detaljene i krisepakken på inntil 45 milliarder kroner. Dersom partene ikke blir enige kan Hellas bli nødt til å restrukturere gjelden.

Frykten for et slikt scenario gjør at rentene på statsgjeld i flere andre europeiske land med store budsjettunderskudd stiger markert i dag. Presset har vært størst på Portugal. Forskjellen mellom portugisiske og tyske statsobligasjoner steg i dag til 1,84 prosentpoeng, det høyeste nivå siden eurosamarbeidet ble innført. To års portugisisk statsrente var opp 0,41 prosentpoeng til 2,795 prosent.

Kan misligholde
Også prisen på å forsikre seg mot mislighold av gresk statsgjeld steg i dag til en ny toppnotering. Nå må man ut med 5,24 prosent av lånebeløpet for forsikringen. Prisen ligger likevel fortsatt under 10-prosentsnivået som blir regnet som et tegn på at mislighold er nært forestående. Da Island ble reddet av IMF i oktober 2008 var prisen på forsikring mot mislighold av islandsk statsgjeld på mer enn 14 prosent.

Ringholm vil likevel ikke utelukke at Hellas kan komme til å misligholde gjelden.

- Resturkturering er den snille varianten. Den andre varianten er at Hellas faktisk kan misligholde gjelden. Noe som forhåpentligvis ikke skjer på kort sikt, men som jeg heller ikke vil utelukke at kan skje, sier Ringholm.

Les også: Sjokktall ryster Europa

Truer med å blokkere Hellas-hjelp
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.