Idéen om Nye Statoil på eiersiden i Aker Kværner har opprørt en samlet leverandørindustri. Tidligere tillitsvalgt i Kværner Rolf Utgård mener alle andre løsninger bør forsøkes før en stor kunde går inn på eiersiden i Aker Kværner.

Nå lanserer han ideen om at Staten skal bruke sine finansielle instrumenter til å sikre fortsatt norsk eierskap.

Uheldig kobling
- Jeg forstår leverandørindustriens uro. Jeg mener det er en uheldig kobling. Man kan jo spørre seg om det ikke er andre norske kapitalbaser som kan gå inn. Det er kanskje grenser for hvor mye Folketrygdfondet kan eie, men staten har jo flere finansielle instrumenter, sier han.

Utgård vil ikke sette Røkke til ansvar:

- Jeg forstår jo også Røkke dersom han vil frigjøre kapital. Han sitter jo i en posisjon der han kan styre det selv.

- Men da han gikk inn var det fordi han og mange andre ønsket å sikre norsk eierskap. Det er det mange som fortsatt ønsker og det har jeg stor forståelse for. Det er ikke vanskelig å forstå de tillitsvalgtes frykt for at selskapet skal komme i spill igjen. Det er løsningen jeg reagerer på, sier han.

Beskyttende krysseierskap
Utgård ser ikke umiddelbart for seg noe annet selskap som kunne fusjonere med Aker Kværner, men mener det er andre muligheter.

- Noe som er mer vanlig i utlandet er krysseierskap som sikrer at man ikke blir utsatt for fiendtlige raid. Det kan skje ved at en av de store andre norske selskapene gik kinn i Aker Kværner, og Aker Kværner gikk inn i tilsvarende i det andre selskapet – Orkla og Aker Kværner kunne for eksempel eie 10 prosent i hverandre regulert av en avtale.

Når Utgård mener det er et dårlig grep å få en av de største kundene inn på eiersiden, er det uavhengig av om selskapet er russiske Gazprom eller norske Statoil.

Ryddige russere
I januar ble det kjent at Hydro og Aker Kværner satt i samtaler parallelt med Hydro og Statoil, og før Kjell Inge Røkke solgte seg ned i Aker-systemet. Etter at fusjonssamtalene ble kjent har både politikere og tillitsvalgte gått ut og støttet ideen, og foreslått at Nye Statoil skal gå inn på eiersiden i Aker Kværner. Samtidig kommer det frem at russiske selskaper skal være interessert i Aker Kværner.

Kjell Inge Røkke gikk i Utgårds tid som tillitsvalgt inn og ”reddet” et konkurstruet Kværner fra russisk oppkjøp.

- Men det var ikke det at de var russere som var problemet, men at det ville bety slutten på norsk eierskap. Russerne opptrådte veldig ryddig den gang. Den politiske utviklingen nå er ikke betryggende, men om man kan stole på russere nå, er ikke jeg den rette til å svare på, sier Utgård.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.