Da Olje- og energidepartementet delte ut lete- og produksjonstillatelsen til det som skulle bli det gigantiske Avaldsnes-funnet, beholdt ikke staten noen andeler selv. Istedet fikk svenske Lundin Petroleum 40 prosent, Statoil fikk 40 prosent og danske Maersk fikk 20 prosents eierandeler.

På Aldous derimot har staten tatt 30 prosent direkte eierandel.

Men på det fremtidige Aldous/Avaldsnes-feltet har staten en mulighet til å øke sin eierandel på bekostning av de andre felteierne. For når produksjonstillatelsen går ut, går eierskapet til feltene tilbake til staten.

Statoils Aldous Major-felt har en produksjonslisens som utløper i 2037. På Avaldsnes går lisensen ut i 2035. Det høres ut som det er lenge til, men med tanke på at feltet ikke vil være i produksjon før mot slutten av dette tiåret, vil utvinningslisensen gå ut allerede midtveis i feltets levetid.

Les også: Staten kan kuppe gigantfunnet

Mener staten allerede sitter på 90 prosent av verdiene
- Staten er en dominerende eier på Aldous og Avaldsns gjennom Statoil. Skattesystemet gir staten 78 prosent av overskuddet, og med sin 67 prosent eierandel i Statoil samt at Petoro blir sittende med 15-20 prosent av feltet, så sitter staten de facto allerede på 90 prosent av verdiene, sier Det norske-sjef Erik Haugane til DN.no.

- Men produksjonslisensen går ut i 2035 og 2037, da kan staten øke sin andel?

- Ja, det kan man si, men å gjøre noe sånt også på helt nye felt tror jeg ikke er særlig aktuelt. Staten har jo allerede en enorm eierandel i Aldous/Avaldsnes og alt annet.

- Man må også se på selskapenes investeringer på norsk sokkel. Norske myndigheter ønsker at oljeselskapene tar sjanser og gjør funn. Vi finner dobbelt så mye som på britisk side av sokkelen, men vi borer bare en tredjedel. Så det er fortsatt et stort potensial på leting, sier Haugane.

Mener staten må konsentrere seg om modne felt
Han synes staten heller bør bruke Petoro som et redskap for å øke utvinning på modne felt enn at Petoro brukes som skatteinnkrever på nye felt.

- Petoro er bekymret for haleporduksjon og utvinningsgrad og slike ting, og Petoro kan faktisk også spille en rolle for å skape verdier på mindre felt. Varg er et godt eksempel. Det skulle stenges ned etter 32 millioner fat produsert og nå nærmer feltet seg istedet 90 millioner at. Det er jo takket være Petoro som partner til det som den gangen var Pertra. Hadde ikke Petoro vært med, så hadde det ikke vært gjort.

- Har ikke registrert politisk stemning for slikt
Haugene mener myndighetene fortsatt trenger flere aktører på norsk sokkel.

- For norsk økonomi og den totale utvinningen på norsk sokkel så er aktørbildet fortsatt for smalt. Petoros rolle kan man alltids diskutere like så mye den andre veien. Men Petoros rolle som skatteinnkrever som de i realiteten er, er jo til stede her da, med deres eierandel i Aldous.

- Så du er ikke redd for at politikere skal se på Aldous/Avaldsnes som et strategisk viktig felt på linje med Ekofisk eller Statfjord og at de derfor ønsker å øke eierandelen?

- Nei, ikke når Statoil er en så stor eier. Hadde staten vært inne kun med Petoros andel så kanskje. Men jeg har ikke registrert at det skulle være noe politisk stemning for noe slikt.

Les også: Staten ga bort gigantfunn: - Nordsjøen er kanskje ikke så moden likevel (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.