Hovedverneombud Owe Ingemann Waltherzøe på Gullfaks-feltet mener de store omstillingene i Statoil etter fusjonen med Hydro indirekte er årsak til den alvorlige brønnulykken på feltet.

- Omstillingene har bidratt til omfattende kompetansetap og nedbemanning på sokkelen, sier Waltherzøe.

- Denne hendelsen er en indirekte årsak av at det pågår en omstillingsprosess i Statoil der de har seigpint bemanningen i produksjonsavdelingene på Gullfaks til bristepunktet. Omstillingene har tatt alt fokus de siste to årene. Mange utrykker dyp bekymring for at de ikke rekker å føre tilsyn med alle deler av produksjonsutstyret samtidig med alle oppgavene som kommer seilende inn på bordet ved begynnelsen av hvert skift, sier han.

Petroleumstilsynet skriver i sin rapport at Statoil blant annet brøt reglene ved manglende oppfølging fra ledelsen under planleggingen av brønnen. Waltherzøe mener Statoils ledelse må ta ansvaret for hva som skjedde.

-Nå må ledere som har valgt å ikke høre på oss, valgt å ikke inkludere oss i beslutninger og valgt å ikke lytte til fagfolk, tåle å stå til rette for sine handlinger. Vi må fokusere på det vi skal drive med - nemlig å ta opp olje og gass på en sikker og effektiv måte. Det gjør vi ikke når den ene omstillingsprosessen avløses av den andre, sier Waltherzøe.

Les også:
- Tilfeldigheter at man unngikk storulykke
Tilsynet tror ikke på Statoil
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.