- En gammel kjenning har nå igjen inntatt førsteplassen på hodepinelisten. Frykten for en hard landing i Kina er tilbake. Bakteppet er gjenkjennelig, og urovekkende, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i sin ferske rapport om økonomiske utsikter.

Dørum peker på at Kina er verdens nest største økonomi, og står alene for en snau tredel av produksjonen i vekstøkonomiene. Etter en BNP-økning på moderate 7,8 prosent i fjor, har veksten dempet seg ytterligere noen tideler så langt i år, og den anslås til 7,5 prosent i år.

Lavere vekst skyldes både sykliske og strukturelle forhold:

  • Syklisk bidrar svak vekst i industrilandene og overkapasitet i det innenlandske boligmarkedet til lavere produksjonsvekst
  • Strukturelt er kinesisk økonomi tvunget til å rebalansere, vekk fra kapitaltunge investeringer og over mot mer tjenestedominert forbruk

 

Varlser fallende trendvekst
I denne prosessen mener Dørum at trendveksten avta. Han spår nå en BNP-vekst på 7 prosent neste år, og rundt 6 prosent ved utgangen av anslagsperioden.

- De store ubalansene i Kina innebærer imidlertid en stor fare for en hard landing, og en betydelig svakere utvikling enn i hovedscenariet. Risikoen for dette synes dessuten å ha økt, skriver han.

Sjeføkonomen peker på at kinesiske myndigheter før finanskrisen hadde klare ambisjoner om å rebalansere, vekk fra investeringer som vekstdriver, og over mot forbruk. Da krisen traff industrilandene, og Kinas eksport og aktivitet tok telling, ble planene skrinlagt til fordel for å stimulere der man evnet å stimulere.

- Bankdørene ble satt på vid gap, statsbedriftene brukte tilbakeholdte overskudd på å bygge ny kapasitet, og staten bidro direkte gjennom store infrastrukturprosjekter. Resultatet var en investeringsboom uten historisk sidestykke, skriver han.

Frykten forsterkes
I årene som fulgte har investeringsaktiviteten svingt noe, men fortsatt å øke sterkere enn samlet verdiskaping. Nå går nesten halvparten av Kinas verdiskaping med til investeringer. Dette er det høyeste i Kinas historie, og også noe av det høyeste sett i noe land på noe tidspunkt i historien.

- Verre, slike investeringsboomer har nærmest uten unntak endt med investeringskollaps og aktivitetsfall. Frykten for dette forsterkes av en del andre trekk som tyder på sterke bobletendenser: Sterk kredittvekst, ikke minst utenom de ordinære bankene, boligbygging i utakt med etterspørsel og omsetning, lokale myndigheter som henter mye av inntektene sine fra eiendomssalg, og således er svært utsatt om etterspørselen skulle stanse. I makro synes dessuten avkastningen av investeringene å avta, som er en mulig indikasjon på overinvestering, mener Dørum.

Les også: - Det kan bli like ille som finanskrisen

Kina gransker forlatte gjeldskommuner

LES HISTORIEN OM KINAS SKJULTE PRINSER: - Verdenshistoriens største ran (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.