- Tomtefesteloven er en ganske politisert lov. Det gikk fire år med nye diskusjoner fra dagens lov var vedtatt til den trådte i kraft. Det er sterke følelser og krefter inne her som gjør at dette kan bli en tung prosess politisk, sier advokat og partner Erling Høyte i Arntzen de Besche til DN.no. Høyte har fast eiendom som spesialfelt og har jobbet mye med tomtefesteloven.

Advokat og partner Erling Høyte i Arntzen de Besche.
Advokat og partner Erling Høyte i Arntzen de Besche. (Foto: Pressefoto)

Ifjor høst ble det klart at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) ikke vil ha flere runder med norske grunneiere og staten i krangelen om tomtefesteloven. Bestemmelsen om at tomtefestere har rett til å forlenge festeavtalen på like vilkår når avtalen utløper må derfor endres (se faktaboks).

Både grunneiere og tomtefestere er utålmodige på å få en avkl#229. Og begge parter forventer at deres stemme blir hørt i den videre prosessen.

Venter på avkl#229
Justisdepartementet har ennå ikke nedsatt et lovutvalg, men fagsjef og advokat Ole Jacob Helmen i Norsk Bondelag viser til at departementet i et høringsbrev har gitt signaler om at grunneierorganisasjonene og Tomtefesterforbundet vil få stille med hver sin representant i de videre forhandlingene.

- Nå venter vi på at arbeidet med å endre loven skal starte. Hvor lang tid det vil ta før en ny lov er på plass er imidlertid umulig å si, sier Helmen til DN.no.

Leder Grethe Gjertsen i Tomtefesterforbundet (TFF) tror viktige nyheter kan være rett rundt hjørnet.

- Allerede denne uken kan det nok komme offisielle meldinger fra regjeringshold om hva som skjer videre, sier Gjertsen til DN.no.

- Mange har utfordringer
Tomtefesterforbundet har siden dommen ble kjent fryktet at boligeiere kan bli nødt til å selge eiendommene som følge av en kraftig økning i den årlige festeavgiften.

Tomtefesterforbundet krever avvikling av tomtefesteloven og øyeblikkelig lik innløsningsrett for alle tomtefesterne i Norge. Det innebærer at unntaket for retten til innløsning der tomten eies av en bonde som har mer enn fem prosent av inntekten fra festeavgifter, det såkalte landbruksunntaket, forsvinner.

Også tomtefesteadvokat Arild Ruus Simonsen venter at det snart må komme noe nytt fra regjeringshold. I dag er det omlag 350.000 tomtefesteavtaler i Norge - og mange venter på et svar på hva som skjer med kontraktene deres videre.

- Det er stor usikkerhet rundt dette nå, og det er derfor Justisdepartementet prioriterer denne oppgaven. Vi venter at Justisdepartementet snart kommer med en utredning. Tiden går fort og dette skal jo ut på høring, tilføyer Ruus Simonsen.

- I Norge er det noen tusen festeavtaler som løper ut hvert år, så det er klart at det er en del som nå har utfordringer, tilføyer advokat Høyte.

Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere saken, og viser til at en offentliggjøringen av hva det videre arbeidet vil finne sted i en kongelig resolusjon i «Kongen i statsråd», som normalt avholdes hver fredag.

- Saken er nå til behandling i Justis- og beredskapsdepartementet. Dette er et komplekst rettsområde som krever grundige vurderinger og det er for tidlig å si noe om hvilke løsninger man ser for seg, skriver departementets kommunikasjonsrådgiver Marit Hofsmarken Haugen i en e-post til DN.no.

Les også: - Blir tvunget til å flytte fra hjemmet sitt

Kommentar: Andres regning (2012)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.