- Med bare ett eneste unntak var de alle skuffende svake, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken i sin morgenrapport mandag.

Ferske tall fra Kina i helgen er nedslående lesing. Et rush av makrotall viser at veksten i den kinesiske økonomien bremser.

Les også: Makro-rush fra Kina

Svakhetstegn
Veksten i både Industriproduksjonen og eiendomsinvesteringer dabber av, samtidig som at eksportveksten også er langt lavere enn ventet. Eksportveksten var på kun én prosent i mai, etter en oppgang på 14,7 prosent i april.

- Dette var den laveste vekstraten på nesten et år. Svekkelsen skyldes spesielt at eksporten til EU, USA og Japan fortsetter å falle. Det er også et svakhetstegn at importen faller, og det var nedgang for viktige råvarer som kopper, aluminium og kull, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets i sin morgenrapport.

- Den kinesiske økonomien kommer til å holde seg nær bunnen av den u-formede gjeninnhentingen resten av året, skriver senioranalytiker Amy Y. Zhuang i Nordea i en morgenrapport.

Også kredittveksttallene var svake. Utestående lån var opp 14,5 prosent i mai, ned fra 14,9 prosent i april. Ifølge businessinsider.com er en av hovedbekymringene nå at det krever mer og mer kredittvekst i Kina, for å levere mindre og mindre vekst.

LES MER: Kraftig rally på Tokyo-børsen

Spektakulært element
Knut Anton Mork mener at nettopp kredittinnstrammingen er det mest «spektakulære elementet» i helgens nøkkeltall.

- Det er tydelig resultat av myndighetenes innstramming, noe som også er blitt merket ved at sentralbanken har holdt tilbake på tilførselen av likviditet, slik at pengemarkedsrentene har steget til rekordnivå. Ved å stramme inn til tross for det høye gjeldsnivået ser myndighetene ut til å forsøke å sette noen eksempler ved å la noen lån bli misligholdt slik at risiko kan bli priset bedre, skriver Mork, og fortsetter:

- På den måten søker de å forhindre at nye bobler bygger seg opp. Men strategien er åpenbart risikabel fordi mislighold av enkeltlån raskt kan forplante seg gjennom systemet som helhet og gjøre det sårbart.

Ikke snakk om kollaps
Den kraftige nedbremsingen av eksportveksten var ifølge Mork, sannsynligvis resultat av en annen innstramming, nemlig omgåelse av kapitalrestriksjonene gjennom overfakturering av varehandel.

JP Morgan peker på at hovedutfordringen for den kinesiske økonomien er bremsingen i produksjonsinvesteringene, som knyttes til overkapasitet og en fallende avkastning på investering i produksjon. Den linjen følger også Mork:

- Mer reelt merkes nok vekstavmatningen i industriproduksjonen og realinvesteringene. Det er ikke snakk om noen kollaps, men risikoen for vår allerede pessimistiske prognose om 7,5 prosent vekst i inneværende år ser nå ut til å flytte seg noe over mot nedsiden.

Ingen stimulanse i sikte
Mork tror ikke ny stimulans er i sikte med det første, men at det kan bli en mulighet utover høsten hvis veksten skulle falle alt for mye frem mot Kommunistpartiets møte i oktober.

Marketwatch skriver at økonom Yao Wei i Société Générale sier et det er få tegn til en gjenopphenting i den kinesiske økonomien og at det er liten sannsynlighet for en sterk økning i den økonomiske veksten i år.

Yao estimerer at BNP-veksten i andre kvartal vil være på 7,6 prosent noe som er en tilbakegang fra førstekvartals-BNP på 7,7 prosent og en videre reduksjon fra 7,9 prosent i siste kvartal 2012.

Les også om Kinas skjulte prinser: - Verdenshistoriens største ran (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.