At arbeidsgiverne har gått så hardt ut med krav om moderat lønnsoppgjør, gjør ifølge professor Steinar Holden at streikefaren er større enn vanlig i industrien, skriver Dagens Næringsliv.

-Vanligvis blir det ikke streik i industrien, men det er absolutt mulig nå, sier professor i økonomi og ekspert på arbeidsliv, sier Holden ved Universitetet i Oslo.

En streik vil omfatte rundt 29.000 industriansatte fra søndag morgen.

Kan bli krevende
Både NHO-sjef John G. Bernander og administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, har fastslått at lønnsoppgjøret må bli særdeles moderat.

Bak seg har Bernander og Lier-Hansen en rekke medlemsbedrifter som sliter med et vesentlig høyere kostnadsnivå enn konkurrentene, og som mente at oppgjøret for to år siden ble for dyrt.

Dermed kan det bli svært krevende for arbeidstagersiden å hente ut nok til at medlemmene blir fornøyd.

Venter lønnsvekst på fire prosent
Klokken ti igår formiddag innledet Stein Lier-Hansen og forbundsleder Arve Bakke i Fellesforbundet fire dagers tvungen megling hos riksmegler Kari Gjesteby.

– Hovedproblemet er at NHO og Norsk Industri, av gode grunner, ønsker et svært moderat oppgjør, samtidig som Fellesforbundet, forståelig nok, også vil ha gjennomslag for noen av sine krav, sier Holden til DN.

Holden tror lønnsveksten i år vil ende opp på mellom 3,5 og fire prosent. Anslagene fra de fleste eksperter ligger også i dette området.

Les også: Lønnsoppgjøret til tvungen mekling

Tror norske lønninger vil fortsette å stige
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.