Sent onsdag kveld, etter en svært hektisk dag for alle involverte i Aker/Aker Solutions-saken, sendte Aker ut en pressemelding med fire spørsmål til statens styremedlem i Aker Holding, Berit Kjøll.

Nå slår Kjøll tilbake.

- Svært uryddig prosess
- Røkke og Aker-systemet har brutt alle spilleregler og forsøker nå å trekke min troverdighet som styremedlem i Aker Holding i tvil for å avlede oppmerksomheten. Men denne saken handler ikke om meg. Den handler om hvordan styret i Aker Holding og den norske stat er ført bak lyset i en svært uryddig prosess som jeg opplever ble designet for å omgå aksjonæravtalen, sier Berit Kjøll i en pressemelding.

Kjøll mener det springende punktet i tvisten mellom Røkke, Nærings- og handelsdepartementet (den norske stat) og SAAB/Investor, er hvorfor Røkke aldri tok de andre eierne med på råd i en så stor og strategisk viktig transaksjon.

- I forretningslivet er det vanlig å forhøre seg med sine forretningspartnere når man er i tvil, ikke søke såkalte ”uavhengige juridiske vurderinger” for å finne eventuelle smutthull eller bakveier, skriver Kjøll.

- Røkke som er svar skyldig
Kjøll mener det ikke er hun som har sviktet sine informasjonsoppgaver i denne saken, men Kjell Inge Røkke, Aker-sjef Øyvind Eriksen og Aker.

- Røkke er ikke i posisjon til å avkreve meg svar. Det er han selv som er svar skyldig. Jeg skal likevel gi ham svar på tiltale, mot at Røkke besvarer 4 spørsmål i retur, sier Kjøll.

Kjell Inge Røkke har vært svært lite synlig etter at han smilte og lo sammen med statsminister Jens Stoltenberg, Aker Asa-sjef Øyvind Eriksen og andre Aker-topper på Akerdagen i forrige uke.

Q&A mellom Røkke og Kjøll
Her er spørsmålene fra Aker med svar fra Berit Kjøll:

1)Hvorfor ba du om informasjon om transaksjonene før ditt møte med departementet 25. mars, dersom du skulle begrense dialogen i møtet til det som var offentlig kjent?

Svar: Jeg kontaktet Bengt Rem i Aker i en annen anledning som ikke hadde noe med denne saken å gjøre, for å forberede meg til mitt møte med NHD dagen etter. Bengt Rem ba meg da ta opp transaksjonen med NHD. Jeg forutsatte at han refererte til Aker Oilfield Services transaksjonen og han opplyste at han ville sende meg dokumentasjon på denne slik at jeg kunne orientere NHD. Denne mailen mottok jeg kl. 19:23 24. mars. Møtet mitt med NHD den 25. Mars var kl. 9. Da jeg printet ut dokumentet neste morgen viste det seg at denne informasjonen også omhandlet fire nye transaksjoner som for meg var helt ukjente.

2) Hvordan kunne du skrive i eposten av 25. mars at du hadde orientert om omfang og prosess dersom du ikke delte med departementet det du visste om omfang og prosess?

Svar: Denne e-posten omhandler kun en av de fem transaksjonene, nemlig Aker Oilfield Services, som var den eneste transaksjonene som jeg var kjent med fra tidligere og som også var ventet i markedet. De øvrige fire transaksjonene hadde aldri vært tatt opp i styret og heller aldri blitt informert om og det var derfor ikke mulig for meg å ta opp dette med NHD. Dessuten ble det skriftlig presisert av Bengt Rem at jeg ble plassert på innsidelisten og etter tidligere praksis i styret om behandling av innsideinformasjon kunne jeg ikke på egen hånd bringe denne informasjonen videre. Hadde de ønsket å informere og involvere staten og SAAB/Investor hadde de sørget for en ryddig og involverende prosess.

3) Hvordan kan departementet kritisere Aker for ikke å ha gitt informasjon som du selv mener ville vært brudd på innsidereglene?

Svar: Ettersom jeg ikke er jurist har jeg lagt til grunn den praksis som Aker og advokat/konsernsjef Øyvind Eriksen har fulgt i forhold til innsidereglene også i kontakt med eierne.

4) Hvordan kunne du i eposten av 25. mars skrive at transaksjonene ble positivt mottatt av departementet hvis du ikke delte med departementet den kunnskap om transaksjonene som du hadde fått?

Svar: Det er fordi min overordnete orientering av den ene transaksjonen, Aker Oilfield Services, ble positivt mottatt. De andre fire transaksjonene var helt nye for meg og derfor kunne jeg ikke orientere om disse, avslutter Kjøll sine svar med.

Fire spørsmål til Røkke
Men ordkrigen slutter ikke med dette. Nå krever Kjøll svar på fire spørsmål, fra Kjell Inge Røkke personlig.

1. Aker Holding er et partnerskap med 4 eiere, Aker, Staten, SAAB og Investor. Hvorfor har du ikke behandlet de øvrige tre eierne som partnere i denne saken, som har så stor betydning for verdiene i Aker Solutions?

2.Hvorfor har du bevisst valgt en hasteprosess uten involvering av meg og representanten for SAAB/Investor?

3.Hvorfor bruker du nå så mye tid på å forsvare din omgåelse av aksjonæravtalen ved bruk av juridiske krumspring i stedet for å forklare dine partnere hvorfor disse transaksjonene etter din mening er industrielt fornuftige for alle aksjonærene i Aker Solutions?

4. Hvorfor brukte du ikke anledningen den 13. mars i møte med NHD og den 20. Mars med SAAB/Investor til selv å gi en grundig redegjørelse av de øvrige fire transaksjonene?

-Røkke må svare personlig
- Jeg har lang styreerf#229 fra selskaper som SAS og DnB NOR. Den norske stat er stor eier i begge selskapene. Likevel har jeg aldri opplevd maken til aksjonærhåndtering til det jeg har vært utsatt for i denne saken. Derfor ber jeg Kjell Inge Røkke svare på disse spørsmålene personlig, og ikke nok en gang gjemme seg bak konsern- og informasjonssjefer. Røkke er styreleder i Aker ASA, og svarene er viktige i Aker Holding-styrets videre arbeid med denne saken, avslutter Kjøll.

Det har ikke lykkes DN.no å få kommentarer fra Kjell Inge Røkke eller hans talsmenn torsdag ettermiddag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.