Da ligningen for 2008 ble lagt frem i dag så det umiddelbart ut som investor Jan Haudemann-Andersen hadde gått på en kjempesmell i markedet det siste året.

Mannen som var milliardær i 2007, sto plutselig oppført med en formue på 63 millioner kroner og en skatt på relativt beskjedne 530.000 kroner.

Som så mange andre hadde investoren et utfordrende år i 2008, men at over én milliard kroner i formuesverdier skulle være blåst bort viste seg å ikke stemme.

- Det er en svær feil i ligningen til Haudemann-Andersen, sier finansdirektør Kyrre Høidalen i Haudemann-Andersens holdingselskap Datum til DN.no.

Jakter på andre "gevinster"
En særdeles lavmælt Jan Haudemann-Andersen bekrefter feilen.

- ....det stemmer, hvisker investoren før han knapt hørbart legger til:

- Jeg er på jakt skjønner du.

Skattemyndighetene hadde glemt å ta med investorens aksjer i holdingselskapet når formuen for skulle settes opp. Dermed ble det som skulle være en formue på rundt 765 millioner kroner, redusert med nesten 700 millioner.

Det betyr at Haudemann-Andersens skatt for 2008 også stiger. I følge Høydalen vil regningen bli på rundt seks millioner kroner.

Se Haudemann-Andersen i skattelistene.

Hørt de rikes klagesang?
Informasjonssjef Karin Røn i Skatt Øst har ikke hørt om feilen i Haudemann-Andersens ligning før DN.no ringer.

DN.no spør spøkefult om krympejobben er gjort for å komme de formuende i møte med lavere skatt, noe som ikke uventet avvises av skattemyndighetene.

- Vi beklager feilen og retter selvsagt dette opp, sier Røn.

Inger Berit Andersen, avdelingsdirektør for fastsettingsavdelingen hos Skatt Øst, forklarer at Skatteetaten ville ha oppdaget feilen i Haudemann-Andersens ligning om han ikke selv hadde opplyst om den. Avdelingsdirektøren forsikrer at etaten har dataprogram som plukker opp store avvik i ligningen fra ett år til det neste.

- Vi får ikke gjort noe før skatteberegningen er tatt, det er grunnen til at kontrollene kommer sent. Her ville vi kjørt disse rutinene som oppdagerer dette relativt fort, sier hun.

Les også: Investorkongen tok firegangeren (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.