Sverige risikerer å bli et nytt Sveits med alt for sterk valuta. Det sier tidligere statsminister Göran Persson.

Han tror derfor Sverige før eller siden vil innføre euroen selv om det spørsmålet nå er politisk dødt, skriver SvD Näringsliv.

Persson mener Sverige er sårbart, og viser til at gjeldsgraden i den private sektoren i Sverige er 230 prosent av BNP. Han er bekymret over både husholdningenes økende gjeld og over landets avhengighet av sin utenlandshandel.

- Eksportens andel av BNP vokser jo hele tiden og vil fortsette å gjøre det. Da blir valutaen en risiko. Spesielt for små, åpne eksportavhengige land som Sverige. Det siste eksempelet er jo Sveits som har låst fast sin valuta til euroen. Hvis jeg i begynnelsen av 2011 hadde sagt at Sveits skulle innføre minstevekslingskurs mot euroen skulle alle ha sett på meg som en idiot. Men det gjorde de. Ikke fordi francen ble for svak, men for sterk. Det viste seg at det ikke var banksektoren som var ryggraden i deres økonomi, men sjokolade, ost lommekniver og klokker, sier Persson til avisen.

- Vi kommer ikke til å leve med dette

På direkte spørsmål fra avisen om Sverige er på vei til å bli et nytt Sveits når det gjelder valutaen, svarer Persson at hvis man hører på deler av eksportindustrien, så er det definitivt slik.

Göran Persson var en av de ledende pådriverne på ja-siden da Sverige hadde folkeavstemning om euroen i 2003.

– Vi kommer til å havne i euroen vi også. Om det dreier seg om å låse valutaen mot euroen som Sveits eller noe annet vet jeg ikke. Vi så for bare to år siden hvilken nervøsitiet vi hadde i svensk eksportindustri når kronen begynte å klatre. Det er ikke mye vi tåler. Det kan være flere år med investeringer i markeder og nye produkter som slås ut i løpet av noen uker med kronekursendringer som et resultat av spekulasjon. Vi kommer ikke til å leve med dette. Om det så skjer om ett , fem eller 15 år, det vet jeg ikke, sier Persson til SvD Näringsliv.

Persson mener imidlertid at det er EUs langtidsbudsjett som er mest akutt for Sverige.

– Vi har havnet i en revesaks fordi vi i rundt fem år har slått oss på brystet og fortalt alle i Europa for forferdelig dyktige vi er. Og vi ha selvfølgelig vært litt bedre enn andre på mange områder. Men vi er ikke usårbare. Når vi nå begynner å bli dratt nedover i spiralen så har vi ingen venner. Tvert imot kommer vi til å bli straffet, sier Persson til avisen.

Les også: - Sverige som vellykket eksportland er overdrevet

<b>- Mye penger har strømmet inn</b>


<b>- Norge risikerer å bli et nytt Sveits</b> (2011)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.