Onsdag kveld norsk tid ble et nytt kapittel skrevet i det som omtales som en av de største skandalene i finansmarkedene noensinne.

For første gang i den drøyt fire år gamle etterforskningen av et tyvetalls banker for rentetriksing, har enkeltpersoner blitt anklaget for kriminell virksomhet.

Siktet
Amerikanske myndigheter siktet onsdag de to tidligere UBS-meglerne Thomas Hayes og Roger Darin for sin rolle i svindelen, ifølge Financial Times.

Nyheten ble gjort kjent like etter at den sveitsiske storbanken ble ilagt gigantiske 8,6 milliarder kroner i bøter for sin rolle i manipuleringen av blant annet interbankrenten Libor.

Les også: UBS godtar gigantbot for rentetriksing

Det handlet om å berike seg selv Vise-statsadvokat Lanny A. Breuer

Tidligere har den britiske storbanken Barclays blitt ilagt en bot på 290 millioner pund i en lignende sak, mens andre banker fortsatt er under granskning av amerikanske, britiske, EU, kanadiske og japanske myndigheter.

Les også: Ble lovet champagne for å manipulere markedet

Hayes var tidligere sentral i UBS' japanske virksomhet, som også er den enheten som erkjente skyld i forliket som ble fremlagt onsdag.

- Episk svindel
Darin, som har vært basert i Sveits, er den i UBS som har hatt ansvar for å innrapportere bankens renter til panelet som fastsetter interbankrenten Libor.

- Bare så det er helt klart, for UBS-meglerne handlet manipulasjonen av Libor om å berike seg selv, uttalte vise-statsadvokat Lanny A. Breuer på en pressekonferanse i Washington onsdag, ifølge FT.

Han la senere til;

- Den antatte svindelen er episk i omfang.

Både det britiske finanstilsynet FSA og det amerikanske råvaremarkedstilsynet CFTC anklaget de siktede UBS-meglerne for samme forhold.

Hayes og en tredje person ble arrestert i London i forrige uke, men senere sluppet fri uten siktelse i påvente av videre etterforskning.

Les også: Tre pågrepet i rentejuks-saken

Overvåkningsdirektør Tracey McDermott FSA mener at UBS' opptreden viser en «fullstendig nonchalant tilnærming av et stort antall meglere overfor viktigheten av Libor og en fullstendig hensynsløshet overfor andre markedsaktører i motsetning til deres egen finansielle posisjon», skriver FT.

Lovet korrupte penger
Ifølge FSA betalte den sveitsiske storbanken ut korrupte penger til meglere som deltok i rentejukset. I ett tilfelle er en megler sitert på følgende;

«Jeg vil gjøre en j*** stor handel med deg. Du vet, jeg betaler deg 50.000 dollar, 100.000 dollar... hva du vil».

I likhet med Barclays har UBS innrømmet to tilfeller av rentejuks der hensikten har vært å tjene penger på derivatene som var knyttet til referanserentene, og at banken skulle fremstå sterkest mulig under finanskrisen.

Beklager dypt
UBS-toppsjef Sergio Ermotti beklaget bankens adferd i en pressemelding onsdag.

"Vi beklager dypt denne upassende og uetiske oppførselen. Ingen gevinst er viktigere enn selskapets renommé, og vi er forpliktet til å drive forretninger med integritet", sier han.

Intebank-renten Libor (London Interbank Offered Rate) viser hvor mye bankene krever for å gi lån til hverandre, og fastsettes av de store bankene i London.

Den er dessuten en viktig referanse for å prise alt fra fra kredittkortgebyrer til bedriftslån.

I tillegg til Libor, granskes også fastsettelsen av den europeiske interbankrenten, Euribor, og den japanske interbankrenten, Tibor.

Les også:
Storbanker stevnet i amerikansk Libor-gransking


Deutsche Bank-ansatte bedrev rentetriksing

Rentetriksing-skandalen: - En sak som angår mange banker

UBS-megler dømt i Storbritannias største svindelsak

Razziaer mot tyske kunder i UBS (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.