Latteren sitter løst blant kollegene høyt oppe i 18. etasje i Postgirobygget i Oslo. Abdirahman I. Yusuf (39) spøker og ler mens han holder øye med skjermen som viser om Postens datasystem fungere som det skal. Som Application Manager i Postens konsernstab er han kommet en lang vei fra borgerkrigen i Somalia, flere år i flyktningleir og som foreldreløs til asylmottaket i Moss.– Tenk fremover og ikke det som hendte i Somalia, sa han til seg selv da han landet på Fornebu flyplass.

Året var 1992. I dag er han 39 år og snakker prikkfritt norsk. Veien fra Bærum gikk til flyktningmottak i Moss og videre til Oslo – og oppholdstillatelse. Første stopp var Folkeuniversitetet Øst i Asker.

– Der knekket jeg min første kode; norsk. Norsk er koden for å komme inn i samfunnet, sier han.

Les også: Krigsflyktning gikk til topps
Les også: Her er de ti vinnerne

Fra jordbær til sjefsjobb
Med godt grep på norsken søkte han ut av Oslos mylder til et sted han kunne lære sitt nye land å kjenne og sluttføre videregående skole – for å komme videre inn på høyskole. Det ble Tingvold på Møre. Siden har det gått slag i slag; jordbærplukker, sjauer i Ica-butikk, Posten, Høyskolen i Oslo med to jobber ved siden av – og deretter inn i Posten. Først som postsorterer og deretter bud. Senere flere jobber oppover i systemet, via Postens lederskole.

Les også: Krigsflyktning gikk til topps
Les også: Her er de ti vinnerne

Sovepute-advarsel
For Yusuf har det vært viktig å hele tiden stå på egne ben og bidra til omgivelsene.

– Du må bidra og ikke være en belastning for samfunnet. Du må selv ta initiativet. Ikke vent på at noen kommer til deg, sier han.

Han mener det er riktig og viktig at det offentlige i en innledende fase støtter innvandrere økonomisk, men ikke for lenge. Da kan det lett bli en sovepute.

– Norge har masse muligheter. Ikke len deg tilbake og ta penger fra Nav eller sosialkontoret. Sett deg klare mål.

Les også: Krigsflyktning gikk til topps
Les også: Her er de ti vinnerne

Motiverte kvinner
I dag er han styreleder i en frivillig organisasjon og har vært styremedlemmer i borettslaget på Ammerud. Ektefellen er fra Somalia og deres to sønner spiller fotball for den lokale klubben. Han føler at han aldri er blitt diskriminert i Norge og at spesielt innvandrerkvinner har forutsetninger for å lykkes i landet.

– Damene virker flinkere og mer motiverte enn mennene. Mennene virker mer tilbakeholdne.

Han mener innvandrere har større muligheter til å lykkes nå enn da han ankom.

– Nå har vi introduksjonsprogram, norskkurs og samfunnsfag. Du lærer det norske samfunnet å kjenne og får arbeidspraksis.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.