Investeringsbanken Goldman Sachs oppfordrer kundene sine til å ta gevinsten nå og gå ut av olje og andre råvarer, i et ferskt notat. Rekordhøy spekulasjon i mange råvaremarkeder de siste månedene gjør at Goldmans eksperter nå ikke lenger ser så stor oppside på kort sikt.

På 125 dollar fatet er oljeprisen overvurdert, mener investeringsbanken. I en fersk oppdatering skriver Wall Street-banken at uroen i Midt-Østen og Nord-Afrika ikke tilsier en oljepris på dagens nivåer og at den snart kan falle tilbake til 105 dollar fatet.

Stor risiko etter spekulasjon
Goldman oppfordrer nå sine kunder til å gå ut av ikke bare olje, men også plantinum, kobber og bomull - råvarer Goldman Sachs anbefalte bare fire måneder siden. I desember anbefalte Goldman å kjøpe den såkalte CCCP-kurven - crude, copper, cotton og platinum på forventet økt etterspørsel fra fremvoksende økonomier. Kundene som fulgte Goldmans råd har tjent godt så langt i år. CCCP-kurven har steget rundt 25 prosent de siste månedene, men nå er det på tide å ta gevinst.

- Selv om det skjedde tidligere i år i ikke-energisektorene av kurven, ble det overskygget av tilbudssjokket drevet av hva som skjedde i Midtøsten. Disse hendelsene har hatt introdusert mer nedsiderisiko i handelen, spesielt gitt de rekordhøye nivåene av spekulative lange posisjoner i råolje, skriver Goldmans sjef råvarestrateg Jeffrey Currie i notatet.

- Selv om vi tror at CCCP-kurven fortsatt har oppsidepotensial på 12 måneders sikt, tilsier ikke risiko/gevinst-vurderinger på kort sikt at man har lange posisjoner i kurven lenger, konkluderer han.

Oljeprisfall
Currie er spesielt skeptisk til den rekordstore spekulasjonen om høyere oljepris.

- Ikke bare er det nå tegn på at oljeetterspørselen i USA svikter (demand destruction). En rekke negative katalysatorer kan føre til en urolig nedgang fra de rekordhøye spekulative lengdene, noe som vil føre til en skarp nedgang i prisene, skriver han notatet.

Oppdateringen fra Goldman har fått mange tradere til å selge ut og sikre gevinster. Goldman Sachs er verdensledende på råvaretrading, og oppdateringen bidro til å sende oljeprisen ned 3,7 dollar fatet tirsdag. Onsdag korrigerer oljeprisen noe opp igjen. Nordsjø-olje med mailevering stiger 0,80 dollar til 121,72 dollar fatet.

SEB beskriver gårsdagens oljeprisnedgang som en sunn korreksjon i en oljepriskommentar onsdag.

- Vi har i det siste argumentert for at oljeprisrallyet under dagens forhold ville møte motstand og gevinstsikring i 120-125 dollar-området. Likevel ser vi ikke en høy risiko for en langsiktig nedsidekorreksjon. Spenningen er fortsatt høy i MENA-regionen og mangelen på lett olje vil bare forverres ettersom rafinnerier i Europa øker produksjonen i tiden fremover, skriver råvarestrateg Filip petersson i SEBs morgenrapport.

Dette frykter proffene mest (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.