Det er ikke uten grunn at John Fredriksen kalles "The Viking King". Da han ankom Tradewinds' tradisjonsrike shippingfest på Christian Radich i Oslo onsdag kveld ble han møtt av et blitsregn som var en konge verdig.

Den massive oppmerksomheten skyldes at Fredriksen er en av verdens aller rikeste personer. Imperiumet hans består i stor grad av investeringer innen shipping og offshore.

Fortsatt pessimist
Kontrollerende aksjeposter i de to Frontline-rederiene gjør Fredriksen til verdens største tankreder. Bransjen er inne i en tung tid og Fredriksen har de siste årene ikke lagt skjul på at han er pessmist på tankbransjens vegne.

Onsdag sier Fredriksen til DN.no at han forblir pessimist i noen år til.

- Jeg tror tank vil vedvare å være dårlig i et par år til, spesielt for råoljetankere. For spesial- og flytende produkter er det ganske bra nå faktisk, sier Fredriksen til DN.no.

- Og der har du posisjonert deg?

- Ja, vi har tatt posisjoner der.

De siste årene har Fredriksen satset tungt i markedet for de mindre produkttankerne, som brukes til transport av raffinerte oljeprodukter.

Etter å ha vært ute av dette markedet i rundt 20 år, startet han igjen å bestille slike skip i begynnelsen av fjoråret.

Det ene av de to Fredriksen-kontrollerte tankrederiene, Frontline 2012 som er spinoff-en etter restruktureringen av Frontline i desember 2011, har for tiden 16 slike produkttankere på sitt nybyggingsprogram. Åtte av skipene skal leveres i år, mens de siste åtte blir levert til neste år.Stor tro på gass
Fredriksen er også posisjonert i tørrlastmarkedet gjennom rederiet Golden Ocean. I dette segmentet ser han litt mer optimistisk på utsiktene enn innen råolje.

- Bulk tror jeg kommer tidligere tilbake - før tank, sier Fredriksen.

Fredriksen har også tatt en klar posisjon innen transport av flytende naturgass (LNG) gjennom rederiet Golar LNG.

- Vi har en del nybygg innen gass som vi har god tro på, sier Fredriksen.

Overfor DN.no avslører imidlertid Fredriksen at det ikke er shipping han bruker mest tid på for øyeblikket:

- Det er riggbusinessen vår.

Riggselskapet Seadrill er nå Fredriksens mest verdifulle enkeltinvestering. Fredriksens eierandel på 25 prosent av aksjene i selskapet utgjør ifølge Bloomberg nesten en tredjedel av hans totale formue på rundt 86 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.