- Dette er en multimilliard-mulighet, sier Jeff Pulver om markedet som har åpnet seg for internettbasert talekommunikasjon.

Spådde riktig
Pulver var en av de første i verden til å spå en fremtid med tale over internett, og da han besøkte Norge i 1998 sa han at "fremtidens telefoni er ip-telefoni".

I dag besøkte han igjen Oslo i forbindelse med et seminar i regi av Teleavisen. Nå er utviklingen han spådde en realitet.

- Ifjor var året da voice over ip (bredbåndstelefoni, red. anm) virkelig skjedde. Vi er nå på vippepunktet mellom hype og realitet, sier Pulver.

Tore Aarønæs.
Tore Aarønæs.
Han får medhold fra teleanalytiker Tore Aarønæs som mener ip-telefoni bokstavilg talt vil ryste den kommunikasjonsverdenen vi er vant med, og snu opp ned på teleindustrien.

- Hvis vi bruker richters skala, vil ip-telefoni havne på klassifiseringen "seriøs skade - over store områder", sier Aarønæs.

Innovativt Telenor - iallefall før
Ip-guruen lot seg imponere av Telenors ip-strategi i 1998.

- Det Telenor som jeg ble kjent med var et av de mest innovative i verden, de gikk kommersielt med ip-løsninger allerede i 1998, sier Pulver.

- Og nå?

- Nå er de blitt usynlige, sier han til dn.no.

Operatørene satser
Telenor har bestemt seg for å satse sterkere på ip-telefoni, også mot privatmarkedet, og vil lansere nye produkter i vår.

Ute i verden satser store teleoperatører milliardbeløp på ip-telefoni.

British Telecom har satt av 20 milliarder dollar på den nye kommunikasjonsformen. Dette skjer bare få år etter at selskapet brukte milliarder på 3G-mobillisenser, og selskapet er ikke alene i Europa om å få opp øynene for ip-utviklingen.

I USA satser den amerikanske telegiganten AT&T sterkt på å promotere ip-telefoni , selv om det kannibaliserer på deres enorme fastlinjenett.

Må henge med
Jeff Pulver, som nylig ble profilert på forsiden av det anerkjente magasinet Newsweek, tror at all kommunikasjon vil foregå over ip i løpet av få år.

Dermed levner han liten tro på selskaper som velger å stå på sidelinjen i utviklingen.

- Det er kjørt for dem. Det handler om tenkemåten, noen stikker hodet ned i sanden for lenge. Teleselskaper som ikke legger opp en ip-strategi vil være borte om noen år, sier Pulver til dn.no.

Hvem vinner i ip-verdenen?
Newsweeks artikkel om voice over ip beskriver en fremtid der de store taperne kan bli de som har hatt suksess nå, nemlig mobilselskapene. Spesielt de som satset tungt på 3G.

Men hvem blir så vinnerene? Det gjenstår å se. Internettbasert taleteknologi er iallefall i ferd med å åpne hele teleindustrien. Det er ekspertene enige om.Kilde: Teleavisen.no.