Oppdatert med kommentarer fra Telenor.

En fersk rapport fra Norsk Telekom viser at Telenor nå har en ekstrainntekt på over en milliard kroner per år i fastnettet.

Årsaken er den sterke bredbåndsveksten og Telenors mulighet til å ta en høy pris for tilgang i kobbernettet, som er de siste meterene inn til norske husstander. Øvrige bredbåndsaktører må leie kapasitet fra Telenor for hver nye bredbåndskunde.

Teleanalytiker Tore Aarønæs.
Teleanalytiker Tore Aarønæs.
- Telenor og telemyndighetene har klart å bli enige om en regnemodell som er kjempelønnsom for en aktør - nemlig Telenor, sier teleanalytiker Tore Aarønæs i Norsk Telekom.

Dopet teleselskap
Som aktør med sterk markedsstilling er Telenor pålagt å begrense sitt overskudd i fastnettet, og må derfor beregne priser på utleie av nettet ut fra kostnadene de selv har.

Når det gjelder bredbåndsbruk i telefoniaksessnettet får Telenor lov til å regne ut fra hva nettet ville kostet å gjenanskaffe i dag.

Der ses det bort fra at nettet for lengst er nedskrevet og i hovedsak er utviklet av Televerket og finansiert løpende over statsbudsjettet.

- Telenor går på doping - med telemyndighetenes godkjennelse, sier Aarønæs.

Tar betalt to ganger

Telenor-sjef John Fredrik Baksaas.
Telenor-sjef John Fredrik Baksaas.
Han er provosert over at Telenor får lov til å ta betalt for investeringene i nettet to ganger.

- Dette gir Telenor en særinntekt som ingen andre bredbåndsaktører har - og som faktisk gjør at Telenors konkurrenter tvinges til å bidra til at Telenor styrker sin stilling i bredbåndsmarkedet (...) Telenor har fått et "regulatorisk Kinderegg", som trolig får en nettoverdi på nærmere 1,2 milliarder kroner bare i 2005, heter det i den ferske rapporten om det norske kobbemarkedet.

Oppgitt
Telenor er oppgitt over beskyldningene om at selskapet tjener for mye, og tar seg for godt betalt.

- Vi er generelt lei av denne type beskyldninger som kommer med jevne mellomrom, sier informasjonssjef Scott Engebrigtsen i Telenor til dn.no.

- Telenor er et av norges mest regulerte og gjennomanalyserte selskaper og slike beskyldninger som fremsettes her er tidligere tilbakevist av Post og Teletilsynet, sier han.

Kundene betaler
Norsk Telekom på sin side mener Telenors kobberpriser til konkurrentene gjør at bredbåndsprisene ut til kundene i Norge holdes kunstig høye.

Bredbåndskonkurrentene må betale en store del av sine abonnementsinntekter direkte til Telenor.

- Det er kundene som må betale for dette gjennom høyere bredbåndspriser og fasttelefonipriser, sier Aarønæs.

Han viser blant annet til at prisene på bredbånd i Sverige er langt lavere enn i Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.