Telenor trekker seg fra nettverkssamarbeidet Norway Internet Exchange (NIX), og går for en forretningsmodell der de kan kreve penger fra innholdsleverandører og tjenestetilbydere som bruker Telenor-nettet til sine tjenester.

Diskriminerende
- Motivasjonen bak Telenors tilbaketrekking fra nettverkssamarbeidet koker ned til to ting, sier Gisle Hannemyr, universitetslektor ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo.

- Det ene er at de nye web 2.0-tjenestene er så båndbreddekrevende at Telenor mener selskapet ikke får råd til å bygge ut nettet sitt dersom det ikke tar betalt for denne trafikken. Dette begrunner Telenor dels med at den gamle forretningsmodellen ikke lenger er bærekraftig der web 2.0 og streamingmedia står for en betydelig del av båndbreddeforbruket, sier Hannemyr.

Han tror Telenor ønsker en forretningsmodell som innebærer at de kan diskriminere innholdsleverandører som ikke ønsker å betale for god nettilgang.

Hannemyr mener Telenor ikke er like åpne om sin andre motivasjon for å gå ut av NIX.

- De ønsker seg større handlefrihet til både å utvikle ny forretningsmodell, og ikke minst sette begrensinger for andre aktørers handlefrihet i forhold til Telenors nett og kundemasse, sier han.

Les også:

- Skaper A- og B-lag
  Til nå har internett vært basert på at adgang til internett er likt for alle. NIX er en multilateral avtale, og nå vil Telenor inngå bilaterale avtaler med utvalgte aktører. Ifølge Hannemyr vil adgangen i fremtiden avhenge av hva slag avtale Telenor gjør med innholdsleverandørene.

- Det Telenor gjør nå er å skape et A-og B-lag på internett. Om man ikke har avtale med dem, vil man på et tidspunkt oppleve dårligere tjenestekvalitet. Hvis for eksempel NRK legger ut streaming-video på nettet, og Telenor bestemmer seg for at selskapet ikke vil gi adgang til sin kundemasse uten at NRK vil betale for det, vil NRKs brukere oppleve at lyden hakker og kvaliteten blir dårligere, sier han.

Små aktører ut i kulden
Hannemyr tror likevel Telenors nye forretningsmodell først vil ramme mindre betydningsfulle aktører enn NRK.

- Jeg tror ikke Telenor vil begynne med NRK, det vil skape ramaskrik. De gjør nok dette sakte og rolig, men tommeskruen dras gradvis til. Det finnes sikkert tjenesteleverandører Telenor vil la være å inngå slike avtaler med fordi de er marginale aktører, og som Telenor mener det er greit å marginalisere, sier han.

Rammer neppe forbrukerne
- Innebærer Telenors nye modell at nettaktører vil begynne å ta betalt for sine tjenester?

- Det kan hende at for eksempel VG Nett får beskjed fra Telenor om at de må betale dem for å streame video til sine kunder. Om VG Nett da vil ta betalt av sine lesere eller ikke, er usikkert. Dette betyr ikke nødvendigvis at forbrukerne må betale. Jeg blir veldig forbauset om regningen dyttes over på forbrukerne, sier han.

Ønsker ny lov
Hannemyr mener Telenor nå starter noe som bør sette spørsmålet om nettverksnøytralitet på dagsorden. Med dette mener han at all trafikk inn og ut av nettet behandles likt, uavhengig om det er trafikk til egne eller andres tjenester.

- Man bør se på muligheten om lovfesting i forhold til å ivareta public service-kanaler som NRK, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.