- Dette er ingen debatt om menigmann vil få en høyere pris på mandag, sa Telenors Berit Svendsen under torsdagen debatt på Stortinget om Telenors utmelding av NIX-samarbeidet.

Debatten ble arrangert på bakgrunn av at Telenor fra 1. juli ikke vil være tilkoblet Norway Internet Exchange (NIX). Det innebærer at alle som ønsker å nå brukere i Telenors nett må ha avtaler direkte med Telenor, eller gå via de internettleverandører Telenor har avtaler med.

- Det er bare noen få kommeriselle aktører som vil merke en endring på mandag, deriblant Schibsted, sa Svendsen.

Tidligere den uken ble kjent at både Schibsted og NRK må betale Telenor for å bruke telegigantens nett.

Gratispassasjerer
Under sitt innlegg forklarte Svendsen dette med at ingen skal være gratispassasjerer på ”spleiselaget” internett.

- Schibsted sender 250 ganger mer trafikk inn til oss enn vi sender til dem. Da er de ikke med på spleiselaget, og må betale til oss, sa hun.

Telenor mener at verken NRK eller Schibstedt burde vært sluppet til på nettverkssamarbeidet NIX som driftes av Universitetet i Oslo.

- Noen tar uforholdsmessig mye kapasitet uten å være med på å betale for det. Men de eneste som vil merke forskjell er Schibsted, som heretter må betale for seg slik konkurrentene gjør, sa Svendsen.

- Blir dårligere nettkapasitet
Kjetil Otter Olsen ved Universitetet i Oslo, som drifter NIX, deler ikke Telenors oppfatning om at NIX-utmeldelsen går like upåaktet hen.

- Når Telenor nå kobler seg av NIX blir det et mer komplisert og kostbart trafikkregime. Det vil bli en lenger, mer kostbar og mer sårbar vei til en del norske websteder og kunder. Otter Olsen er seksjonssjef ved Universitetets senter for informasjonsteknologi (USIT).

Han mener en konsekvens av at Telenor ikke lenger vil ha tilgang til regional samtrafikk, er forringelse av kvaliteten på tjenestene. For eksempel må alt folk i Tromsø sender via nettet først innom Oslo.

Seksjonssjefen mener også det ligger en stor utfordring i forhold til IP-telefoni, fordi voice-trafikken må sendes land og strand rundt.

- Når Telenor ikke lenger er med på de regionale punktene, kan lange nett utgjøre en fare for dårligere lydkvalitet og forsinkelse, sier han.

Må betale dyrt
I likhet med universitetskollega Gisle Hannemyr, mener Otter Olsen at de som ikke har noen samtrafikkavtale vil få økte kostnader ved å utveksle trafikk med Telenor.

Les: Telenor kan diskriminere

- Avtalene kan bli dyre og mange vil trolig gå for redusert kapasitet fordi det kan bli for kostbart.

Det er i dag 60 aktører som er tilkoblet NIX. Otter Olsen tror Telenor-utmeldelsen kan ramme de små.

- De som skal nå Telenor, som er en stor innholdsleverandør, uten å ha en avtale med dem, kan det bli kostbart for. Ikke alle har mye penger til å opprettholde god kapasitet, sier han.

Kostbar løsning
Otter Olsen tror ikke de fleste vil merke noe til Telenors nye regime på kort sikt, men sier at Telenor nå har valgt en dyrere måte å lage internett på.

- Jeg tror mer på å bruke både samtrafikkobling og direkte samtrafikk. De fleste internett-tilbydere i verden bruker begge deler. Da har man flere ben å stå på og et bedre nett. Det blir kort og godt bedre tjenester til lavere kostnader av en slik modell, sier han.

Mer komplisert
I dag har Telenor to kabler å holde styr på. På mandag økes antallet til 26, noe som øker kompleksiteten.

- Den tekniske installasjonen øker, og Telenor får mindre fleksibilitet til å sjonglere, sier Otter Olsen.

Telenors gjøren og laden har ifølge seksjonssjefen svært stor betydning for Norge.

- Telenor er den største internettleverandøren i Norge. Dette gjør Telenors valg til Norges valg, sier han.

Les også:

Blåser av nettkonflikt

- Rammer ingen

Skjønner at Telenor vil ha kontroll

Mediebedriftene angriper Telenor(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.