Markedet for mobilt bredbånd har nærmest eksplodert siden hastighetene ble tidoblet i 2007 - da såkalt turbo-3G kom til Norge.

Nå øker makshastigheten med mer enn ti ganger igjen, når Netcom i dag lanserer neste generasjons mobilnett, 4G, som på fagspråket kalles LTE. Netcom er først i verden, men Telenor er ikke engang i nærheten av lansering.

- Når vi kommer så kommer vi kraftig, men jeg tror ikke det er før i 2012, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen til Dagens it.

Amundsen er likevel ikke redd for å miste markedet i mellomtiden.

- Vi skjelver ikke i buksene av det Netcom kommer med nå, sier han til Dagensit.no.

Les også: NetCom først i verden

Fantastisk hastighet
4G Nettet kan yte utrolige 100 Mb/s hastighet. Til sammenligning kan dagens tubo-3G-nett maksimalt yte 7,2 Mb/s, altså under en tiendedel. Faktisk hastighet vil i begge tilfeller variere mye.

Amundsen mener tidspunktet for lansering ikke er riktig, men er ikke helt sikker på at de vil vente i over to år.

- Ring meg igjen om 18 måneder, så kan det være jeg sier noe annet, innrømmer han, og understreker at han gratulerer Netcom med dagen i dag.

Amundsen mener markedet ikke er modent og at det ikke finnes nok brukerutstyr. Blant annet er det ingen mobiltelefoner på det norske markedet som støtter denne teknologien, kun Netcoms modemer for pc. Disse modemene takler foreløpig bare 4G, og man trenger et annet modem for å få 3G-dekning.

- Vi går også i den retningen, men jeg tviler på at tidspunktet er riktig, sier Amundsen.

Ikke stor forskjell?
Han viser til at Netcom bygger ut først i Oslo og andre byområder.

- Det Netcom gjør nå er å komme med et bredbåndstilbud i Oslo, der det allerede finnes et bredbåndstilbud på de hastighetene Netcom tilbyr gjennom 4G, sier Amundsen.

Han mener folk kan få mye av det samme med nett hjemme og på kontoret. Derfor mener han det i dag er viktigere å få høy hastighet på flere steder, enn å øke hastigheten ytterligere i begrensede områder.

- Men dette er jo mobilnett, ikke fastnett?

- Det er riktig å komme med dette, men vi må komme med veldig mye mer, sier han.

Amundsen forteller at Telenor gjør dette sammen med en planlagt gigantoppgradering av nettet.

- Vi vil gå veldig mye bredere ut og gjør en totalutskifting av alt vi har av basestasjoner fra fjerde kvartal 2010. Vi klargjør for å skru på 2G, 3G og 4G, nesten ved et tastetrykk, sier han.

- Mye viktigere enn 4G
Telenors utskifting skal blant annet gjøre det mulig å kjøre 3G på en mye lavere frekvens enn i dag, nemlig 900-båndet, noe som kan gi mobilt bredbånd også i utkant-Norge. I dag er mesteparten av landmassen uten slik dekning, selv om de aller fleste har slik dekning der de bor.

- Dette muliggjør 3G på 900-båndet, som vil bli formidabelt mye viktigere enn 4G på 2600-båndet, sier Amundsen, med henvisning til Netcoms 4G-satsing.

Han innrømmer samtidig at Telenors utbyggingsplaner gjør det ekstra vanskelig å satse på 4G nå. Med deres planlagte utskifting til neste år ville de trolig ha måttet skifte ut mye nytt utstyr hvis de skulle bygget 4G nå. Videre har Telenor store kundegrupper innen bredbånd over fastnett i Oslo, og de har dermed lite interesse av å investere i 4G for å lokke disse over på mobilnett.

Kommer på annen frekvens
Når Telenor kommer med 4G er det mulig dette skjer på en enda lavere frekvens, nemlig på den såkalte digitale dividende – som ligger rundt 800-MHz-båndet. Dette er frekvensene som ble frigjort da det gamle analoge bakkenettet for tv ble slukket. Frekvensene skal deles ut i 2010.

Generelt kan man si at dekningsområdet til hver mast deles i fire hver gang frekvensen dobles. Dermed trenger man ti ganger så mange master for å dekke et område med Netcoms 4G i 2600 MHz-båndet som man vil trenge med samme teknologi i 800 – MHz-båndet.

- Det er Viktigere å få LTE i hytteområder og andre steder der du ikke har slike hastigheter fra før, mener Amundsen.

Ikke så rolige
Amundsen sier altså at 2012 blir det store LTE-året for Telenor. Men Netcom-sjef August Baumann har liten tvil om at han får være alene med 4G-nett i Norge i over to år.

- Jeg tror ikke Telenor venter til 2012, nei, sier han til Dagensit.no

Sjekk hva din linje duger til: Test din bredbåndslinje! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.