Det norske meglerhuset Pareto Securities, med hovedeier Svein Støle og toppsjef Ole Henrik Bjørge i spissen, var tidlig ute med å se den voldsomme bølgen i oljeservicemarkedet som var på vei.

I en årrekke har meglerhuset bundet investorer og oljeserviceselskaper sammen, og var en sterk bidragsyter til den kraftige offshoreboomen for noen år tilbake.

Rundet et hjørne
Nå mener Bjørge at tiden virkelig er inne for den store mengden oljeserviceselskaper å høste. Riggene er klare fra verftene, riggratene holder seg på et høyt nivå, verden tørster fortsatt etter olje.

- Vi har rundet et hjørne. Vi går nå inn i høstesesongen for boreselskapene, sa han på Paretos årlige olje- og offshoreseminar.

Seminaret samler hvert år det som kan krype og gå i olje- og oljeserviceindustrien. I år har konferansen 1400 deltagere og 100 selskaper som presenter. Dette er 16. gang konferansen arrangeres.

- For et år det har vært. I september ifjor var markedene ned 30 prosent allerede. De falt 50 prosent til frem til november. Alle følte smerten, sa Bjørge.

Fortsatt har ikke markedene kommet skikkelig opp igjen. Både aksjer og obligasjoner handles til to tredjedeler av toppnivåene.

Over fem milliarder
Pilen fremover peker bare én vei for de store, solide boreselskapene: Oppover.

- Den frie kontantstrømmen til disse selskapene er over fem milliarder dollar per år, sier han.

Han peker imidlertid på at de små, spekulative selskapene, kommer til å fortsette å møte motbør.

- Også bankene kommer til å fortsette å møte problemer. Det kommer til å ta tid før de er tilbake. Tilliten må komme tilbake, spesielt i maritim sektor, sier Pareto-sjefen.

Ekstremt likviditetskrav
For kapitalsultne selskaper, er derimot løsningen nær.

- Så langt i år har aksjer vært hovedfinansieringen, men aksjene må være svært likvide. Jeg har aldri sett liknende likviditetskrav fra investorer.

Og markedet som Pareto banet vei for i Norge på begynnelsen av 2000-tallet, og som siden har vært både utskjelt og omdiskutert, high-yield, er på vei inn igjen.

- High yield er på vei tilbake. Dette er markedet for de som vil ha aksjelik avkastning, konkluderer Bjørge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.