Etter diskusjoner i årevis vil Statoil ha gjenstridige feltpartnere til å beslutte utbyggingen av 20-milliardersprosjektet Gudrun nå, hvis ikke kan toget gå, skriver Dagens Næringsliv.

Tillitsvalgte i Aker Solutions vil at Statoil skal løfte prosjektet alene.

I morgen er det planlagt et møte med medeierne i feltet, og da ønsker Statoil en investeringsbeslutning for deretter at det kan sendes inn en plan for utbygging og drift til myndighetene før påske, for stortingsbehandling før sommeren.

Hvis ikke vedtak fattes nå i god tid før påske, vil utbyggingen ifølge DN i praksis bli ett år forsinket, i tillegg til at det kan forkludre planene for Statoils Sleipner-felt.

Ideen har nemlig vært å ta inn Gudruns gassvolumer på Sleipner i takt med at Sleipners egenproduksjon faller. Hvis Gudrun-gassen forsinkes, kan Statoil bli nødt til å ta inn gass andre steder fra, og Sleipner-muligheten lukkes.

Desperasjon
For norsk leverandørindustri vil utsettelse eller eventuell skrinleggelse av Gudrun-prosjektet være dårlig nytt.

Særlig verftsindustrien mangler nye oppdrag å gå løs på. Industrien frykter i tilllegg at to andre aktuelle store utbyggingsjobber, en boligplattform til Ekofisk og produksjonsanlegget til Goliat, skal gå til utenlandske leverandører.

- I verste fall - hvis Gudrun ryker, Goliat ryker og Ekofisk ryker - hva skjer da? Jeg skal ikke bruke ekstreme ord, men det vil være tilnærmet en massakre, sier konserntillitsvalgt Atle Teigland i Aker Solutions til DN.

Han mener flere tusen jobber kan gå tapt hos Aker Solutions alene, og enda flere hos underleverandører.

Les også: 2011: Ikke én eneste ordre

<b>Trond Giske: - Oljealderen går mot slutten </b>

<b>Stein Erik Hagen: Folk kommer til å få sjokk</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.