- Timingen er ikke spesielt god nå. Norge står mest sannsynlig et ganske kraftig fall i oljeinvesteringene, antageligvis svak økonomisk utvikling og arbeidsledigheten kan øke i en del bransjer. Hvis boligprisene skulle snu nå, kan vi få et kraftig fall, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

Scheel-utvalgets rapport legges frem i dag klokken 10.00. Lekkasjene om utvalgets forslag til økt boligbeskatning har møtt ulike reaksjoner.

Dyrere å eie bolig

Ifølge Bruce vil det bli dyrere for privatpersoner å eie bolig dersom et slikt forslag blir vedtatt. Dette kan ha flere følger, for eksempel kan det føre til lavere forbruk og stans i boligbygging.

- Hvis det blir kraftig økning i boligbeskatningen, betyr det reelt sett at det blir dyrere å eie boligen. Det vil slå ut i lavere priser. Hvis rentefradraget reduseres vil de som har mye gjeldsrenter få en lavere inntekt. Både privat forbruk og boligbygging vil rammes, sier han.

I tillegg mener Bruce at en økt boligbeskatning over tid vil føre til boligprisfall.

- Hvis man legger opp en plan for å øke det gradvis vil folk legge det inn i forventningene så det vil også kunne svekke boligprisene, sier han.

Fornuftig

Bruce tror likevel det kan være en god idé å øke beskatning av bolig - bare ikke akkurat nå.

- Selv om det kanskje er fornuftig å beskatte eiendom litt høyere, det er jo et objekt som er lavt beskattet, så er det ikke sikkert det er fornuftig å gjøre det i akkurat den situasjonen vi er i nå.

Imidlertid er sjefanalytikeren kritisk til at regjeringen vil vedta utvalgets forslag.

- Hovedformålet er å få ned bedriftbeskatningen. Jeg tror utvalget vil komme med forskjellige forslag til inndekninger. Regjeringen har sagt at vi ikke trenger full inndekning, fordi dette er en regjering som vil ha skattelette.

Les også:

Heier på økt boligskatt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.