- Gjedrem har gjennomgående gjort en god jobb, og har bidratt til nye åpenhet og klarhet om pengepolitikken i Norge, sier sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre til DN.no.

Han mener at Norges Bank og norske myndigheter gjorde en særlig god jobb i forbindelse med finanskrisen.

- Kunne vært bedre
Furre mener imidlertid at det er et par ting som trekker den totale vurderingen ned.

- Pengepolitikken har ikke vært dårlig under Gjedrem, men den kunne vært bedre, sier sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre.

Han mener Gjedrems innsats står til en svak B, og trekker sentralbanksjefen for det han mener er to "ganske alvorlige feilvurderinger".

- Gjedrem har lagt for lite vekt på utviklingen i boligpriser og kredittvekst. I særlig grad gjelder dette perioden fra 2004 til 2006, da renten ble holdt lav i gode tider for å få opp inflasjonen, sier Furre.

Han mener Gjedrem la for ensidig vekt på inflasjon og inflasjonsforventninger. I praksis førte hensynet til lav importert inflasjon til at folk ble oppmuntret til å låne penger i gode tider.

- Denne feilvurderingen gikk over en så lang tid, og var så grunnleggende, at det trekker jeg for, sier Furre.

Han påpeker at det i perioden 2004-2006 ikke ville vært noe problem å forlenge målhorisonten for oppnåelse av inflasjonsmålet.

- Så skal det også sies at Norges Bank har blitt stadig mer fleksible på dette punktet.

Gale analyser ga renteheving
Sjeføkonomen mener også at bakgrunnen for høyrentepolitikken i 2002 er kritikkverdig.

- Høyrentepolitikken i 2002 var basert på gale analyser. Inflasjonsanslag nærmest utenfor mulighetsområdet var retningsgivende for renteøkningen i juli 2002 og signalene om høye renter, sier Furre, og fortsetter:

- Jeg mener sentralbanken her helt klart var på etterskudd av den økonomiske virkeligheten.

Furre mener at høyrentepolitikken i 2002 er langt mindre alvorlig enn lavrentepolitikken i 2004-2006.

- Den førstnevnte var i et kortere tidsrom og en mer en modellbasert og konjunkturell feilvurdering, men den andre var en mer en grunnleggende feil, sier han.