De seneste nøkkeltallene som er kommet for norsk økonomi tilsier at Norges Bank holder fast ved rentebanen sin og hever foliorenten ytterligere to ganger til i år til 5,25 prosent.

Det fremgår av en ringerunde TDN Finans har foretatt torsdag.

- Følger planen
-Oppsummert tilsier både detaljhandelstallene, arbeidsmarkedsutviklingen og lønnstallene som kom i går at det ut fra innenlandske forhold ikke er tvil om at Norges Bank bør følge planen sin og heve renten ytterligere to ganger i løpet av året, sier sjeføkonom Stein Bruun i SEB Norge til TDN Finans.

-Dette føyer seg inn i rekken av sterke tall for norsk økonomi siden Norges Bank publiserte forrige pengepolitiske rapport i juni. Veksten er sterkere enn sentralbankens anslag, samtidig som kostnadsveksten er på den sterke siden. Innenlandske faktorer gir derfor støtte til videre renteøkninger, og sannsynligvis mer enn det Norges Bank anslo i juni. Det må de imidlertid veie opp mot den økte usikkerheten ute, sier makroanalytiker Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til TDN Finans.

Tall som Statistisk sentralbyrå la frem torsdag viste at detaljomsetningen i juli falt med 2,3 prosent, etter en oppgang på 4,7 prosent måneden før.

-Vi lander på at de vil øke renten igjen i september som følge av de sterke tallene i norsk økonom, og at vi får en rentetopp på minst 5,5 prosent, sier Wilhelmsen.

Les også:Shoppe-stopp i juli

Tross nedgangen i juli viser utviklingen de seneste månedene en sterk oppgang i detaljomsetningen.

-Detaljhandelen var svakere enn ventet, men nedgangen må sees i sammenheng med det mistenkelig sterke hoppet i juni. Ser man de seneste tre måneder under ett er detaljhandelen opp 2,6 prosent i forhold til de foregående tre månedene, så den underliggende trenden er det ingenting å si på. Dette bekrefter inntrykket av at BNP-veksten blir klart sterkere enn det Norges Bank har i sine prognoser, og indikerer en vekst i det private forbruket på rundt seks prosent, sier Bruun.

Også Wilhelmsen peker på at trenden er sterk dersom man ser på utviklingen over flere måneder.

-Vi ser ingen tegn til at boomen i norsk økonomi avtar, sier han.

Tall fra NAV torsdag viste at antall personer som er arbeidsledige eller på tiltak falt med 1.750 personer til 54.246 personer sesongjustert i august, mens det var ventet en nedgang på 600 til 55.400 personer. Ledighetsraten falt samtidig fra 2,1 til 2,0 prosent.

Les også:Snart er hele folket i arbeid

-Etter en litt slapp juli måned falt den sesongjustert ledigheten mer enn ventet i august. Ser man to måneder under ett er man litt under trenden hittil i år. Budskapet fra NAV-tallene er at arbeidsmarkedet fortsatt er stramt som et trommeskinn, sier Bruun.

Venter renteheving i september
Etter de sterke nøkkeltallene som har kommet for norsk økonomi den seneste tiden tror både SEB- og First-økonomene at Norges Bank hever renten på rentemøtet 26. september.

-Med den betydelige uroen vi har i finansmarkedene nå, og de implikasjoner det kan ha for realøkonomien, blir nesten ethvert anslag som å skyte på et bevegelig mål. Jeg holder det imidlertid som høyst sannsynlig at Norges Bank vil heve renten på neste rentemøte, med mindre det skjer noe svært dramatisk internasjonalt i mellomtiden, sier Bruun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.