Endringer i befolkningen forklarer ikke hvorfor andelen uføre øker, ifølge arbeidslivsforsker Knut Røed ved Frischsenteret.

- Dårligere arbeidsmoral og tøffere arbeidsliv er årsaker til at flere blir uføre, tror Røed ifølge Dagens Næringsliv.

Ifølge fersk forskning fra Røed og hans kollega Bjørn Bratsberg så oppveier effekten av økt utdannelse aldringseffekten når det gjelder utviklingen i uførhet. Røed påpeker at når de korrigerer dataene for endringer i alder og utdannelse, står de fortsatt igjen med en økning i uføreandelen.

De har sett på data for årene 1994 til 2006 for personer i alderen 29 til 62 som er født i Norge og har to norskfødte foreldre. Dermed utelukker de eventuelle effekter av økt innvandring som forkl#229 på at andelen ufør øker.

Røed tror en mulig forkl#229 er at arbeidsmoralen er svekket, slik at terskelen for å motta yføreytelser er redusert.

Han viser til forskning fra professor Mari Rege og forsker Kjetil Telle som viser at trygd «smitter», ved at tilbøyeligheten til å motta uførestønader øker når det er flere i lokalmiljøet som er trygdet.

- Jaget er blitt større
Han peker også på at arbeidslivet er blitt tøffere.

- Det fysiske arbeidsmiljøet er vel heller blitt mindre belastende, men mange opplever at jaget er blitt større og at press på å redusere kostnader gjør at det er mindre rom for arbeidstagere som har redusert produktivitet. Når vi har sjekket ut alt mulig annet, er det tøffere arbeidsliv eller svekket arbeidsmoral vi står igjen med, sier Røed til Dagens Næringsliv.

Klokken 12 dag legger statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) frem uførereformen. Her kommer de med forslag som blant annet skal tilpasse uføreordningen til den nye folketrygden. Ambisjonen er også at det skal bli lettere å kombinere arbeid og trygd og at det skal lønne seg å jobbe.

Les også: Slik blir den nye uføreordningen

<b>- En tikkende bombe</b>


- Vi lider av medikalisering

- Helt perverse insentiver

<b>- Den norske syken er verst</b>

Norge som skrekkeksempel


<b>- Ville vært døden for meg å sitte hjemme</b>


<b>Vil jobbe, men får ikke? </b> Ta kontakt!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.