Société Générale (SocGen) tror tiden med Brent-oljepris på 100 dollar per fat er forbi, skriver TDN Finans. Det får Nordeas oljeanalytiker Thina Saltvedt til å heve øyebrynet.

- Når du ser hvor mye det svinger, er det ganske bombastisk å komme med den ene eller andre konklusjonen. Tatt alt som skjer i betraktning, er det tøft å si at oljeprisen aldri skal over 100 dollar igjen, sier hun.

Tror på produksjonskutt

Mandag blir nordsjøolje notert til rundt 80 dollar fatet etter å ha stupt fra en topp på 115 dollar fatet i sommer.

Torsdag denne uken kan markedet få en avklaring på om de oljeproduserende landene i Opec vil redusere produksjonen for å få opp prisen eller ikke.

Saltvedt tror det ligger an til kutt på det viktige møtet i Wien, selv om hun må innrømme at tvilen har meldt seg den siste tiden.

Ikke minst har lederen for Opec, Abdallah Salem el-Badri, nylig uttalt at dagens oljeprisnivå ikke er bærekraftig over tid og at prisene skal opp, påpeker hun.

- Jeg tror det kommer et kutt, men da må det være av litt størrelse - i alle fall en million fat. Jeg tror man tar litt i, sier Saltvedt og fortsetter:

- Det vil umiddelbart bety et prishopp. Deretter vil prisene sakte, men sikkert bevege seg opp mot 90 dollar fatet igjen. Kuttene starter nok ikke før 1. januar, sier hun.

Mulig Russland-bidrag

Mandag skriver Bloomberg at tidligere oljeminister i Qatar, Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah, mener OPEC ikke alene kan bestemme oljeprisen gjennom produksjonskutt i dag.

- Denne gangen må også Russland, Norge og Mexico bidra, sier Attiyah.

Saltvedt understreker at dette er noe Norge åpenlyst ikke kommer til å støtte opp om. Hun mener det er mer interessant at Russland og Saudi-Arabia har hatt samtaler om muligheten for å  i større grad forene sin energipolitikk.

- Opecs rolle har jo falt noe. Russland og USA har blitt større. USA kommer ikke til å gjøre noe, men at Russland kunne bidratt er selvfølgelig noe som har vært diskutert mange ganger, sier Saltvedt.

IEA-prognoser

Med alt som foregår, mener oljeanalytikeren at sannsynligheten for at Société Générales oljeprisscenario er høyst usannsynlig.

I den sammenheng viser hun til at Det internasjonale energibyrået (IEA) anslår en oljepris på 112 dollar per fat i 2020 og 132 dollar per fat i 2040, i 2013-dollar.

Alle er riktignok ikke like sterke i troen.

Tidligere forskningssjef Hassan Qabazard i Opec mener det er usannsynlig at medlemslandene torsdag vil bli enige om å redusere produksjonen, melder Bloomberg News mandag, ifølge TDN Finans.

- Det er lite trolig at det kommer kutt, fordi selv ikke et kutt på én til to millioners fat per dag vil ha den ønskede effekten i et marked med voksende produksjon fra land som ikke er med i Opec, sier Qabazard.

Følg oljeprisen på DNs energisider.

Les også:
- Oljeprisen kommer aldri over 100 dollar igjen
- Et globalt og ganske skummelt problem
Dumper prisen over dammen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.