- Det er vanskelig å mene noe annet enn at vi har hatt en meget dyktig sentralbanksjef, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i DnB Nor Markets til DN.no.

Dørum mener at Gjedrems gjennomføringsevne har vært god, og at Gjedrem har vist den besluttsomhet som kreves i en slik stilling.

- Dette kommer kanskje særlig til uttrykk i første del av perioden der Gjedrem innenfor et gammelt regime tok seg friheter som forgjengeren ikke gjorde, sier Dørum.

Under Gjedrem innførte Norges Bank inflasjonsmålstyring i pengepolitikken.

Har skapt forståelse for pengepolitikken
Dørum mener også at Gjedrem viste besluttsomhet under finanskrisen, både i forhold til bankene og i rentesettingen.

- En annen viktig ting på plussiden er at han har vært opptatt av pengepolitikkens legitimitet og har brukt mye av tiden sin på å skape forståelse for pengepolitikken, sier Dørum.

Gjedrem skal gis all ære for arbeidet med å skape større forståelse for pengepolitikk, som er en variabel som betyr mye for folks privatøkonomi og som har stor politisk betydning, mener han.

Var firkantet
Selv om Dørum mener Gjedrems innsats i det store og det hele fortjener en toppkarakter, så mener han det må gis noe trekk.

- Jeg mener sentralbanken gikk høyt ut fra hoppkanten da inflasjonsmålet ble innført, og skisserte et regime som på mange måter fremstod som en tvangstrøye, sier Dørum.

Han mener inflasjonsmålet i begynnelsen blant annet ga lite rom for å ta hensyn til finansielle aktiva.

- Med tiden har regimet blitt mye mer pragmatisk, og mer riktig etter min mening, sier Dørum.

Lav rente ga rom for gjeldsoppbygging
DnB Nor Markets sjeføkonom har også noen bemerkninger angående rentesettingen.

- Sentralbanken var for sen med å heve renten fra 2004. Hvis man hadde lent seg mer mot vinden i disse årene hadde norske husholdninger formodentlig stått med mindre gjeld, sier Dørum.

Sjeføkonomen mener at dersom man hadde vært tidligere ute med rentehevinger fra 2004 så hadde man kanskje ikke behøvd å kutte så aggressivt som man gjorde i 2008 og 2009.

- På samme måte som vi i 2004 ga uttrykk for at renten burde heves, så mente vi våren 2008 at nå trengte ikke Norges Bank heve renten mer. Vi mente at det vi så skje rundt oss også ville bite i Norge, men sentralbanken fortsatte og la inn en renteheving til, sier Dørum.

Han mener likevel at Gjedrem skal ha ros for handlekraft når han først tok finanskrisen inn over seg.

- For å bruke metaforer fra Gjedrems verden - sparket var kraftfullt og målrettet, men de drøyde en stund før de la ballen på straffemerket, sier Dørum.