Fire ferske tall som tar tempen på norsk økonomi peker alle i samme retning: Ned.

Dagens inflasjonstall var siste spikeren i kisten for renteheving i 2010, mener ekspertene.

- Nå hopper Norges Bank over renteøkningen i desember, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank til DN.no, og viser til tallene som har tikket inn de seneste ukene.

<b>Ledighetstallene </b> og <b>detaljhandelstallene </b> for halvannen uke siden tegner et mørkere bilde enn antatt av norsk økonomi. Samtidig viser industriproduksjonen i forrige uke et kraftig fall. Dagens svake inflasjonstall er dermed det fjerde tallet som overrasker på nedsiden.

- Bildet vi hadde av norsk økonomi for tre uker siden har endret seg, sier Jullum.

I rente- og valutamarkedet tyder også reaksjonen på at forventningene om fremtidige rentehopp er skrudd litt ned. Kronen falt umiddelbart tilbake mot euro etter offentliggjøringen av inflasjonstallene.

- Det er slik den pleier å reagere på et tall som er svakere enn Norges Banks prognose. Kronen faller fordi forventningene til Norges Bank blir lavere, sier seniorøkonom Katrine Boye i Nordea Markets til DN.no.

I markedet prises det nå inn en til to renteøkninger det neste året.

Regionalt nettverk
Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank tror at neste renteøkningen fra Norges Bank nå kommer i januar, men han vil ikke konkludere før det svært viktige regionalt nettverk kommer på onsdag.

Regionalt nettverk er Norges Banks viktigste temperaturmåling av norsk økonomi, og var det som fikk Norges Bank til å sjokkutte renten med 1,75 prosentpoeng i desember 2008.

- Vi tror mest sannsynlig på renteøkning i januar, men vi venter på regionalt nettverk som kommer på onsdag for å bestemme renteprognosen fremover. Det er det viktigste punktet akkurat nå, sier Jullum.

Han utelukker at en svært sterk rapport fra nettverket kan tippe Norges Bank over i renteøkning allerede i oktober.

- Nei det kan det ikke. Det er totalt usannsynlig.

- Og heller ikke i forhold til desember-møtet?

- Nei, da skal vi ha veldig sterke tall. Og tallene som har kommet frem til nå tyder ikke på at bildet er veldig sterkt, sier han.

 

Venter på tall
Seniorøkonom Katrine Boye i Nordea Markets vil også vente og se hvordan Norges Banks regionale nettverk utvikler seg før hun konkluderer på hvordan hun tror rentebanen vil se ut på det neste rentemøtet. Hun peker på at dagens inflasjonstall var 0,4 prosentpoeng lavere enn Norges Banks anslag og at de to foregående inflasjonstallene i gjennomsnitt har vært 0,2 prosentpoeng under sentralbankens prognose. Det trekker isolert sett i retning av en lavere rentebane.

- Hvis nettverket er kjempepositivt kan det trekke i andre retningen. Men vi må se et ganske bra nettverk bare for å komme på linje med Norges Banks anslag. Det er ikke sikkert at det gir de store utslagene oppover på rentebanen, sier seniorøkonomen.

Boye tror den neste renteøkningen kommer først i mai neste år. Og argumentene for det synet har ikke blitt færre etter dagens tall.

- Samtidig var detaljhandelstallene sist svake, påpeker hun.

I tillegg viser Boye til at også utviklingen i arbeidsmarkedet har endret seg den siste tiden.

- Arbeidsmarkedet har vært det eneste som har ligget på oppsiden av Norges Bank anslag. Det argumentet ble svakere med de forrige tallene fra Nav, som viser at det er en stabilisering av ledigheten og ikke at den er på vei ned, mener Nordea-økonomen.

Les mer:

Gjedrem vil gi bankene lavere rente

- Dette er beroligende

Slik unngår du lavrentefellen

- Sjeldent attraktivt å binde renten nå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.