Nå ligger de beste lånerentene på to-tallet, og her kan de bli liggende opptil et år til før de igjen starter klatringen opp mot en normalrente på 5-6 prosent.

Samtidig har boligprisene med voldsom hastighet hentet seg inn igjen. Siden bunnen i desember i fjor har prisene steget formidable 12,6 prosent, og ligger nå bare tre prosent under all time high høsten 2007.

Les : - Det har skjedd ting mens dere hadde ferie

Flere eksperter, deriblant sjeføkonom Steinar Juel i Nordea, mener kvadratmeterprisene vil nå nye rekordnivåer allerede i høst, og vil fortsette oppover.

Les: 1.000 boliger legges ut for salg

Risikerer smell
- Vi handler motsatt av det vi burde. Folk som tar opp lån nå risikerer å ikke kunne håndtere en renteoppgang, som kan komme raskere og bli kraftigere enn det som er spådd, advarer forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.

Artikkelen fortsetter under bildet.
 


Ingen venter at sentralbanksjef Svein Gjedrem øker renten på rentemøtet førstkommende onsdag. Norges Banks prognoser legger ikke opp til renteheving før i andre kvartal neste år, men i løpet av sommeren har det imidlertid kommet økonomiske nøkkeltall som gjør at det er en fare for at sentralbanken kan gå raskere til verks.

Det mest interessante med det kommende møtet blir derfor å høre hvilke signaler de gir om fremtidige hevinger.

Må tåle dobling
Uansett forventer markedet en raskere økning enn det Norges Bank har signalisert hittil.

Og får markedet rett, kan boutgiftene være betydelig høyere allerede neste sommer.

- Det er tegn til bonanza i boligmarkedet, og vi ser at budrundene begynner å galoppere. Kjøperne ser dagens lave rentenivå som kjøpsmulighet, men man skal kjøpe fordi man trenger bolig, og må huske på at de skal kunne leve godt med en rente som ligger på et normalnivå, som tilsvarer en dobling i forhold til dagens nivå. I kampens hete ser man på kjøpesummen, men det kommer utgifter oppå kjøpesummen: Dokumentavgifter, gebyrer og oppussingskostnader, sier Warloe.



En Oslo-leilighet til 3,5 millioner kroner tilsvarer 102 kvadratmeter. Snittpris for leiligheter i Oslo i juli var 34.300 kroner per kvadratmeter.


- Fastrentetoget har gått
- Jeg har inntrykk av at man blir veldig fort vant til rentenivået man har. Nå har den vært lav en stund – så da kaster folk seg ut i markedet. Veldig mange styrer etter renten, og har nå blitt i overkant komfortable, sier Warloe.

Da vi var på rentetoppen i november, var 44 prosent bekymret for økte renter. Nå tyder mye på at rentebunnen er her, likevel var kun 22 prosent bekymret for økte renter i juni, viser undersøkelser Nordea har gjort.

Fastrenten har beveget seg oppover den siste tiden. Fra å ha ligget godt ned på 3-tallet i vinter år er den godt over 4 prosent for tre års fastrente.

- Toget for dem som skulle treffe bunnen i fastrenten er dermed forlengst gått. For dem som ser at økonomien ikke tåler en stresstest på + 5 prosent i renteutgiftene, er fastrente fortsatt en god forsikring til et relativt fornuftig rentenivå. Men ikke velg fastrente for å tjene på det - renteoppgangen er allerede priset inn, sier Warloe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.