- Selektivt er nøkkelordet for dagens boligmarked, sier eiendomsmegler Terje Tinholt i Nordvik og Partners til DN.no.

Han trekker han frem tre kjøp han mener er spesielt «smarte» akkurat i dag:

  • Dyre boliger i prisklassen 10 til 20 millioner kroner
  • Små boliger på 20 til 60 kvadratmeter i prisklassen 1,5 millioner til 4 millioner kroner
  • Oppussingsobjekter

Videre mener han følgende kriterier bør være oppfylt:

  • Sentrumsnært, men ikke for mye støy
  • Aller helst litt utsikt eller hage
  • Gjerne med utstyr som heis, terrasse og garasje

- Generelt tror jeg dette er en god tid for boligkjøp, understreker den erfarne eiendomsmegleren.

Spår økt press
Tinholt møter nå en kjøpergruppe som stadig virker mer usikre og nervøse. Mange velger å sitte på gjerdet uten å egentlig trenge det, hevder han. Eiendomsmegleren legger ikke skjul på at situasjonen kan være frustrerende.

 

Som selger kan han ikke gjøre annet enn å argumentere i mot prognosene om at pristoppen er nær.

- Vi ser at utbudet er på vei ned, noe som vil bety økt press, sier Tinholt.

Fare for prisfall
I starten av hver måned presenterer Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) sin oppdaterte boligprisstatistikk. Nylig fikk markedet seg en overraskelse i auguststallene.

Prisveksten, som i var på 2,4 prosent sammenlignet med måneden før, var unormalt høy for denne tiden av året. Flere svarte med å avblåse faren for prisfall. Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret må likevel advare:

- Sannsynligheten for prisfall er vesentlig høyere enn den har vært siden finanskrisen. Selv tror jeg vi nærmer oss 50 prosent, sier han til DN.no.

- Årsaken til dette er hovedsaklig at håndhevningen av egenkapitalkravene har blitt strengere de siste årene. Konsekvensen kan bli at etterspørselen blir såpass redusert at det kan forårsake fall i boligprisene, sier Senneset.

 

Ingen dramatikk
Hovedscenarioet til Prognosesenteret er riktignok fremdeles en prisvekst for 2013 på fem prosent sammenlignet med i fjor. Analysebyrået tror boligprisene deretter vil stige omtrent i takt med konsumprisveksten og lønnsveksten, det vil si mellom to og fire prosent i året.

Senneset hevder et eventuelt prisfall hverken vil bli spesielt dramatisk eller langvarig.

- Det er kanskje snakk om at det kan falle med et par prosent i 2014 i forhold til 2013, sier han.

Samtidig understreker sjeføkonomen at det alltid vil være en viss risiko for både prisfall og boligkrakk.

- Et kræsj i verdensøkonomien vil kunne slå inn også her, men det anser vi som mindre sannsynlig. For å si det slik: Tilfeldighetene rundt hva du betaler for en bolig i dag er mye større enn de små prisvariasjonene vi forventer oss, sier han.

I det får han støtte av sjeføkonom Terje Strøm i Ny Analyse.

- De som snakker om en overhengende fare for boligboble i Norge har ikke tatt innover seg hvordan dette annerledeslandet egentlig er. Veldig mange sjokk må i såfall skje samtidig, sier Strøm til DN.no.

- Egenkapitalkravet kan ha spilt inn det siste halvåret, men med ny regjering vil mest sannsynlig kravet senkes fra 15 til 10 prosent. Da vil også den bremsen forsvinne, påpeker han.

 

Ser pristak
Senneset i Prognosesenteret tror riktignok ikke det nødvendigvis er de sentrumsnære boligene som vil dra prisveksten fremover.

- I de dyreste strøkene i Oslo er prisene nå så høye at jeg tror det er lite å gå på. Potensialet er større utenfor bykjernen, sier han.

Tinholt, som til daglig arbeider med å overbevise kjøpere på Oslo Vest, viser på sin side til flere faktorer han mener vil bli avgjørende.

Han peker på at både byggekost for nybygg, antall igangsatte prosjekter og befolkningsvekst samt høye utleiepriser må bety prishopp

- Urbaniseringsprosessen vil ikke stoppe opp, og det vil bli mindre og mindre tomter, sier han.

Og slik begrunner han de aller smarteste kjøpene:

- Historien har vist at det er aller smartest å kjøpe et så stort objekt som mulig og eie på egenhånd. Da opparbeider man seg en skattefri inntekt. De små boligene er på sin side smarte kjøp ikke minst fordi egenkapitalkravene er så strenge og tvinger unge over i leiemarkedet, forklarer eiendomsmegleren.

- Når det gjelder oppussingsobjekter, er ikke disse objektene like populære lenger. Det betyr at de er rimeligere, og vi ser at våre kunder som spekulerer i dette aldri før har tjent mer penger, sier Tinholt.

Les mer om boligmarkedet på DN.no:
Derfor faller boligprisene de neste årene
Boligprisene skal opp
Varsler boligprisvekst mot null
Flere selger bolig før de kjøper ny
IMF advarer mot norsk boligboble
Færre budkriger - topprisene stuper

Prisstatistikken for august: Færre budkriger - topprisene stuper (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.