- Forbrukstallene er i overkant svake, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets til DN.no.

Dagens tall for detaljomsetning og varekonsum for mars skuffer.

Les: Shoppingen flater ut

Detaljomsetningen er litt svakere enn ventet, varekonsumet falt i mars, og i tillegg ble nedgangen i februar revidert og er sterkere enn antatt, påpeker Aamdal.

- Behovet for renteheving dempes
- Dette underbygger tendensen om at forbruket er i ferd med å flate ut, og at Norges Banks anslag om en vekst i forbruket på fem prosent er for høyt. Fortsetter denne trenden viser det at behovet for å heve renten dempes ettersom utviklingen i den innenlandske økonomien ikke er så sterk, sier Aamdal.

- Isolert sett er dette tall som trekker i retning lavere renter, eller at rentehevingen i mai kan utsettes, sier økonomen.

Tallene i mars og april påvirkes av påskens plassering, og må tas med en klype salt.

- Så Norges Bank legger mindre vekt på disse nå enn på andre tider av året. De trenger nok flere tall før de føler seg trygge på at rentehevingen må utsettes. Derfor tror vi fortsatt at det kommer en renteheving i mai, sier Aamdal.

DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne

Så mye dyrere blir lånet

Lavere forbruksvekst
DnB Nor anslår at forbruksveksten i år havner på fire prosent.

- Men nå ser det ut til at det blir lavere enn vi har lagt til grunn. Vi tror nok vi skal få mer oppgang lenger frem, men nå får vi en periode foran oss med litt svakere vekst enn de fleste har anslått, sier Aamdal.

- Gradvise renteøkninger
Norges Banks styringsrente ligger i dag på 1,75 prosent.

Basert på egne anslag for den økonomiske utviklingen både innenlands og ute, tror DnB Nor Markets at renteøkningene i Norge kommer svært gradvis.

- Vi anslår økninger på rentemøtene i mai og september i år, og kun tre hevinger til neste år – alle på 25 basispunkter (0,25%). Med våre anslag vil foliorenten ved utgangen av 2011 være 3,00 prosent, mot 3,50 prosent i banen til Norges Bank, skriver meglerhuset en prognoserapport, som ble lagt frem i går.

Les saken: Spår flere år med boligprisvekst (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.