Federal Reserve vil fortsette å utvikle strategien som skal hjelpe økonomien gjennom den vanskelige perioden og tilpasse seg utviklingen og den uunngåelige nedgangen.

Det skriver sentralbanksjef Ben Bernanke i en artikkel i Wall Street Journal tirsdag.

"Vi vil ikke trekke oss tilbake før vi har nådd våre mål om reparasjon og reformering av finanssystemet vårt, og dermed gjenopprette fremgangen i økonomien vår", skriver han videre.

Raskere reaksjon enn vanlig
Sentralbanksjefen påpeker at historien lærer oss at statlig engasjement i perioder med store finanskriser ofte skjer veldig sent, og vanligvis ved det punkt hvor de fleste finansinstitusjoner er eller er nær ved insolvens.

"Under disse betingelsene kan konsekvensene og kostnadene ved treghet og uvirksomhet være hardt slående. Det er heldigvis ikke situasjonen vi står overfor i dag", skriver Bernanke, som mener Kongressen og administrasjonen handlet på et tidspunkt hvor de fleste store finansinstitusjoner, tross høy volatilitet og vanskelige markedsforhold, fortsatt var i stand til å oppfylle sine kritiske funksjoner.

Politikernes ansvar å bygge tillit
Bernanke finner de globale reaksjonene på krisen oppmuntrende og trekker spesielt frem planen som G7-landene publiserte i helgen. Men han understreker at økonomien ikke vil fungere optimalt "med mindre, og inntil" finansmarkedet er stabilt igjen.

"Hovedansvaret til politikere og folkevalgte representanter er å gjenopprette tilliten i kredittmarkedet vårt. Men selv om vi gjør det, må vi begynne å vurdere langsiktige reformer som vil formilde lignende kriser i fremtiden", heter det videre.

Sentralbanksjefen mener i den sammenheng at en omfattende gjennomgang av reguleringsstrukturen er en vesentlig oppgave for årene som kommer, da krisen har vist at det finnes hull og mangler som er nødvendige å fjerne for at reguleringen skal reagere mer optimalt på fremtidige økonomiske utfordringer.

"Jeg sier ikke at veien fremover vil bli enkel. Men verktøyet for å reagere effektivt og med styrke er på plass. Disse verktøyene vil øke kapitalen i finansinstitusjonene, gjenopprette tilliten til deres gjeld og tilby bedre tilgang til finansiering for virksomhetene", skriver Bernanke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.