Tandberg Data har vist seg å by på en serie av skuffelser for utholdende aksjonærer, og i dag kom et skikkelig nyreslag.

Selskapet har ikke klart å innfri et lån som er gitt av selskapets største aksjonær, Cyrus Capital, og må nå trolig gå med på svært tøffe krav for å få betalingsutsettelse. Lånet forfalt 31. desember 2008, og er på drøyt 60 millioner kroner.

Ifølge en børsmelding mandag forhandler Tandberg Data nå med Cyrus om en tilleggsavtale som utsetter forfall til 31. mars 2009. Avtalen inneholder krav om restrukturering av selskapets usikrede obligasjonslån og gjennomføring av en fortrinnsrettsemisjon innen 31. mars.

- Det vi ser er at største långiver har overtaket, sier Fredrik Thoresen, analytiker i DnB Nor Markets. Thorsen har fulgt Tandberg Data tett i lengre tid, men DnB Nor Markets avsluttet dekningen av selskapet i høst.

Cyrus Capital er eneste långiver med sikkerhet i eiendeler i selskapet.

Reaksjonene på den nye situasjonen selskapet har havnet i kom raskt: Omstridt sjef trekker seg

Presses opp i hjørnet
Thoresen viser til at Tandberg Data tydeligvis har brutt betingelsene for tilbakebetalingen av obligasjonslånet, og nå må gå med på tøffe betingelser fra Cyrus for å få utsatt betalingsfristen.

Flere av betingelsene er ikke kjente, men et av kravene som stilles er altså at Tandberg Data må gjennomføre en emisjon.

- Det er naturlig å tro at en betydelig del av det som hentes inn vil tilfalle Cyrus. Det er bare trist for aksjonærene, sier Thoresen.

Han peker på at det er tøft både å refinansiere lån og hente penger i dagens marked.

Kan tape alt
Nerland Investment, som eies av brødrene Per Ove og Rolf Nerland, er en av aksjonærene som ligger dårlig an. Nerland Investment ytte i desember 2007 et lån på 38 millioner kroner til Tandberg Data. Dette lånet ble gjort om til et delvis konvertibelt lån i mars 2008.

Dersom Tandberg Data skulle rakne vil hele dette lånet være tapt for Nerland-brødrene.

Les: De kan tape alt

Per Ove Nerland trakk seg mandag fra styret i Tandberg Data. Da DN.no fikk kontakt med han mandag ettermiddag hadde han ikke tid til å kommentere saken.

Også styreleder Gudmundur Einarsson trakk seg i dag fra styret.

Strammer grepet
Cyrus har også tidligere hatt makt til å kreve endring i lånebetingelsene. Blant annet da Tandberg Data tok opp et nytt lån fra Cyrus Capital i desember 2007 ble det gjort under forutsetning av at lånebetingelsene ble endret.

Cyrus kunne stramme grepet enda en gang da Tandberg Data ønsket å kjøpe Tandberg Storage i fjor høst. I lånebetingelsene stod det nemlig at Tandberg Data ikke kunne gjøre oppkjøp.

- Cyrus gikk med på oppkjøpet under forutsetning av at Tandberg Data kjøpte det Cyrus hadde utestående i det ene konvertible obligasjonslånet, og flyttet det over til førsteprioritetslånet som forfalt 31. desember i fjor. Cyrus bedret dermed eksponeringen sin i Tandberg Data, og ble enda bedre sikret enn før oppkjøpet av Tandberg Storage, sier Thoresen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.