Pareto Securities har hatt markedet i ryggen de seneste fem årene. Meglerhuset har siden første olje- og offhsore seminar for 15 år siden vokst seg til å bli landets desidert mest lønnsomme meglerhus.

Og mange av investorene som har fulgt rådene til meglerhuset har kunnet konstatere heftige gevinster i et marked i kraftig medvind.

Så bullish
Men da oljemarkedsanalytiker Ole-Rikard Hammer ifjor sa til kundene sine at han trodde at oljeprisen kunne gå enda høyere enn 80 dollar ble han møtt med sterk skepsis.

- En av kundene mine spurte om jeg hadde røyket sokkene mine, fordi jeg var så bullish, sa Hammer på dagens presentasjon om oljeprisen.

At oljeprisen senere skulle nå nesten 150 dollar fatet, hadde vel ingen trodd.

Og selv om oljeprisen har korrigert ned, er Hammer fortsatt sterk i troen på at oljemarkedet vil holde seg stramt fremover, om enn ikke på de skyhøye nivåene som var tidligere i sommer.

- Prisoppgangen fra 100 til 130 dollar fatet gikk tre ganger raskere enn prisoppgangen fra 70 til 100 dollar. Det kvalifiserer til fartsbot, sa Hammer.

Opec har kontroll
Mye ligger til rette for en lavere oljepris i tiden som kommer. Etterspørselsfall i både USA og Kina rammer hardt.

Likevel tror Hammer at ethvert dykk under 100 dollar fatet fremover kommer til å bli kortvarig.

- Opec har god mulighet til å kontrollere markedet. Dermed kommer tilbudet til å holde seg stramt, sier han.

Han mener at kartellet ikke kommer til å begå samme feilen som tidligere, nemlig å la lagrene bygge seg opp over sommeren slik at det er mer enn nok igjen til vinteren. Slik blir det nemlig lavere priser av.

- De kan kutte produksjonen i desember, sa han.

Og produksjonskutt fører som kjent til høyere priser. Hammer anslår snittprisen på olje til 100 dollar fatet i 2009, og videre opp til 120 dollar fatet i 2010.

- Dermed ligger det meste til rette for at dere trygt kan komme tilbake hit til neste år også, spøkte Hammer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.