Korrigert artikkel. HSBC er ikke sveitsisk.
En stadig dypere krise i verdensøkonomien har ført til at investorene kanskje er i ferd med å miste de trygge havnene i valutamarkedet.
Den amerikanske dollaren er riktignok lite truet som verdens dominerende reservevaluta. Posisjonen som den største og den mest likvide valutaen har derfor ført til at dollaren har styrket seg markert siden finanskrisen startet, til tross for de store problemene krisen har ført til i amerikansk økonomi.
Denne likviditetspremien er imidlertid ventet å forsvinne etter hvert som USA stimulerer stadig mer gjennom både penge- og finanspolitikken.
- Dollaren har helt klart blitt støttet av at markedet har strømmet mot de trygge havnene. Men på lengre sikt vil rett og slett størrelsen på USAs finanspolitiske forbruk og mangelen på internasjonal kapital som kan støtte opp om dette forbruket representere en trusel mot dollarens styrke, sier Simon Derrick i Bank of New York Mellon til Financial Times.
Les også: Dollaren stuper
Svekket sveiserfranc
Sveitserfranc og japanske yen er de to andre valutaene som har styrket seg gjennom krisen. I forrige uke intervenerte imidlertid den sveitsiske nasjonalbanken i markedet for å svekke valutaen. Sveitsiske myndigheter likte nemlig dårlig den pengepolitiske innstrammingen som den sterke valutaen førte til.
Vi venter at kronen vil styrke seg gjennom de kommende 18 månedene. David Bloom, HSBC
Også japanske myndigheter kan komme til å gjøre det samme etter at tilstanden i landets økonomi har forverret seg dramatisk i det siste. Dermed står også sveitserfranc og yen i fare for å miste merkelappene som trygge havner.
Dermed ser investorer og analytikere seg om etter nye tilfluktssteder. David Bloom i HSBC mener han vet hvor de bør se.
- Det ultimate tilfluktsstedet i valutamarkedet er etter vårt syn den norske kronen. Det er trolig den beste valutaen i verden, sier Bloom til Financial Times.
Norske aksjer: - Billigste på én generasjon
Bedre enn dollar
Kronen svekket seg markert ifjor høst i takt med den bratte nedturen i oljeprisen. I desember nådde kronen sitt svakeste nivå mot euro noensinne. Etter årsskiftet har oljeprisen stabilisert seg og kronen styrket seg markert.
Faktisk er den norske kronen en av få valutaer som har utkonkurrert den amerikanske dollaren så langt i år.
- Den norske kronen er vår foretrukne valuta blant de store valutaene og vi venter at den vil styrke seg gjennom de kommende 18 månedene, sier Bloom i storbanken HSBC.
Sterk økonomi
Og sett i forhold til krisen som herjer i verdensøkonomien mangler det ikke på gode argumenter for ytterligere kronestyrkelse.
Mens mange av de vestlige økonomiene opplevde tilbakefall i fjerde kvartal vokste norsk bnp med 1,3 prosent. Nedturen ser heller ikke ut til å bli like dyp her til lands som i mange andre land.
Ifølge FT blir kronen også støttet av pengepolitikken. På lik linje med andre vestlige råvareprodusenter som Australia og New Zealand, er det ikke ventet at Norges Bank må ta i bruk like sterke virkemidler som for eksempel USA og Storbritannia er i ferd med å gjøre.
Norge har som en av svært få vestlige nasjoner et stort overskudd I budsjettbalansen.
Tar man også med alle pengene som er plassert i oljefondet er det positive bildet komplett, mener Bloom.
Les mer om mekanismene som styrer norsk økonomi: Nå faller norske renter
Skeptisk
Men flere av analytikerne FT har snakket med er langt fra like entusiastiske. Gavin Firend i NAB Capital peker på den sterke sammenhengen mellom kronen og oljeprisen, i tillegg til dårlig likviditet i handelen med norske kroner.
- Jeg har problemer med å se hvordan den norske kronen kan utkonkurrere andre valutaer dersom oljeprisen forblir lav, sier Friend til Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.