Aksjemarkeder over hele verden har falt det siste døgnet. Raset begynte da Standard & Poors kuttet kredittratingene til både Hellas og Portugal.

Frykten for å risiko akselererte kjapt, og preget markeder både i USA, Asia og Europa.

Rundt klokken 14.30 er hovedindeksen på Oslo Børs ned én prosent, og ellers i Europa er nedgangen bred. Oslo Børs var på det meste ned nesten to prosent tidligere på dagen.

- Vi har sett en global aksjenedgang siden nedgraderingen, og som alltid vil slike globale nedganger ramme små markeder som Oslo Børs hardt, sier analysesjef Kim Evjenth til DN.no.

Tror det går raskt over
Han tror imidlertid at stormen vil løye ganske raskt. De siste ukene har nyheter i tilkytning til den stramme gjeldssituasjonen i Hellas senket børsene samme eller påfølgende dag, før markedene har reist seg igjn.

- Jeg tror det kan være tilfellet også nå, at det kan være raskt over, sier Evjenth.

Uroen vil vare
Investeringsdirektør Jannik Arvesen i Sigma Fondene sier til TDN Finans at han tror uroen har satt seg.

- Uroen rundt statsfinanser vedvarer, og vil gjøre det i en periode fremover. Det er ekstremt vanskelig å vite hvordan det blir løst på en elegant måte og hva som vil skje med euroen, sier Arvesen.

Investeringsdirektøren mener at situasjonen nå er ute av kontroll.

- Det er veldig komplisert gitt lovverket i EU som regulerer hele EU- samarbeidet. Det er mulig at en løsning kan være at Hellas blir tvunget ut at eurosamarbeidet, eller at de misligholder, men situasjonen må løses. Situasjonen er ute av kontroll, sier Arvesen.

- Norske aksjer blir påvirket gjennom frykt og usikkerhet. Da er det alltid lett å selge aksjer, noe som blir gjort, sier Arvesen til TDN Finans.

Ellers bra
Evjenth sa tidligere denne uken at det som kommer frem i kvartalsrapportene er avgjørende for børsen.

Les: Avgjørende uke på børsen

Evjenth mener rapportene hittil har vært bra.

- Det er stort sett bra resultater som har kommet, med litt smårusk nå og da, sier Evjenth.

Han mener blant anent tungvekteren Hydro overbeviste igår, mens selskapene som i dag har lagt frem sine tall har levert litt bedre enn ventet.

- Alt i alt har det vært en bra resultatsesong hittil, mener Evjenth.

Les: OECD: - Det sprer seg som Ebola (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.