Med dagens politikk står Norge i umiddelbar fare for å miste en viktig rolle i utvikling av arktiske strøk, mener sentrale aktører i oljeindustrien.

  Både Johan Petter Barlindhaug (bildet), en av de mest erfarne aktørene i nordnorsk næringsutvikling og nå styreleder i det nystartede oljeselskapet North Energy, og Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, slakter norsk tilnærming til ressursene i arktiske områder. De mener ressursene vil bli utvunnet, og at det eneste Norge oppnår med dagens politikk er å overlate utviklingen til andre.

- Det er ufattelig naivt å tro at Norge kan bestemme at disse ressursene kan vernes på grunn av norske beslutninger. Nordområdene er en del av et stort geopolitisk spill, sier Barlindhaug på Strategikonferansen i Stavanger, der leverandørindustrien til oljebransjen er samlet.

- Det er ingen historiske eksempler på at naturressurser med stor verdi ikke er utvunnet. Vi må slutte å være naive, fryktsomme og redde. Vi må ta ledertrøyen og sikte oss inn etter noen gullmedaljer, sier Lier-Hansen.

Russerne er i gang
For det første frykter de at andre vil komme til å sette standarder.

- Russerne er allerede godt i gang. Og de kommer ikke til å holde fingrene unna disse ressursene. Hvis det er deres teknologi

Hold deg oppdatert på oljenyheter -

Sett DN Energi.no som din startside!

som brukes, får vi utvikling som verken vi eller verden er tjent med, sier Lier-Hansen, og viser til at russerne for eksempel ennå ikke har godtatt miljøloven på Svalbard.

En alternativ tilnærming mener de to er å skape en mer konstruktiv og faktabasert debatt og å se på ett og ett område.

- Vi må slutte å se på utbygging av oljevirksomhet i nordområdene som et ja-nei-spørsmål. Vi må se på tilpasningsbehov og tiltak på hvert enkelt område, sier Barlindhaug

- For det første er det ikke ett område, det er områder fra Nordland til Svalbard, mens diskusjonen stort sett dreier seg om Lofoten. Man kan ikke behandle det samlet heller, fastslår han.

Må holde seg til fakta
- Vi må ikke gjøre miljøbevegelsen til en fiende. Vi må jobbe faktabasert å få dem til å forstå at det er vi som er garantisten for en bra utvikling i nordområdene, sier Lier-Hansen, og understreker at han tar miljøutfordringene på alvor.

- Men de er løsbare, og vi må jobbe for å løse dem, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.