Etter mange år med vill prisvekst stuper det spanske boligmarkedet, og kredittkrisen tvinger små og mellomstore boligutbyggere og entreprenører ut i konkurs. Turistområdene rammes hardest.

Det gjør ferieboligmarkedet i Spania til et minefelt. Enkelte steder ved Costa Blanca og Costa del Sol er overproduksjonen av små leiligheter så stor at det ser ut som rene spøkelsesbyer.

- I disse områdene kan eiendomsprisene gå ned 20 til 30 prosent, spår eiendomsmegler Agnar D. Carlsen.

Han er daglig og faglig leder i Norsk Megling as og har i over 30 år solgt eiendommer i utlandet. Norsk Megling as selger eiendommer langs middelhavskysten i Spania, Kanariøyene, Portugal, Italia, Frankrike, Hellas, Malta, Tyrkia, Kreta og Kypros samt i Brasil.

- Lite hokus-pokus
- Å kjøpe eiendom i Spania er like lite hokus-pokus som å kjøpe en leilighet i Oslo. Det er det samme man må passe på: Bruk en seriøs eiendomsmegler, beliggenhet-beliggenhet-beliggenhet er avgjørende for prisen og prisutsiktene fremover. Og ikke minst: Hvis du kjøper en bolig i et prosjekt som ennå ikke er oppført, pass for all del på at byggetillatelsen er i orden! sier Carlsen til DN.no.

Ifølge det spanske statistikkinstituttet gikk boligsalget i Spania ned med drøyt 34 prosent i mai, sammenlignet med tilsvarende periode i 2007.

- Det går an å prute ned prisen med 15 prosent, og det er absolutt en god tid å kjøpe på nå, sier Jan Ljungqvist, deleier i meglerselskapet Eurohome, til Dagens Nyheter.

- Akkurat i Marbella selges det ikke mindre boliger selv om prisen har endret seg noe, men i Manilva, Estepona og Calahonda som ligger litt lenger bort står det tusenvis av tomme leiligheter, og byggherrene vegrer seg for å sette ned prisen. Men det må de gjøre før eller senere, sier Lars Broberg i Wasa Real Estate til den svenske avisen.

Lavkonjunkturen smitter
Årsaken til at eiendomsmarkedet i Spania går så dårlig er at lavkonjunkturen har slått inn, og at boliglånsrenten har steget til tross for at boligprisene ventes å synke.

- Noen områder har falt betydelig i pris allerede, mens andre har holdt seg godt. I de mest populære områdene tror jeg at prisene fortsatt vil stige seks-åtte prosent hvert år de neste årene, sier Agnar D. Carlsen.

Han har følgende råd til nordmenn som vil kjøpe i Spania:

- Sats på de tradisjonelle områdene, det er tryggest. Hold deg unna områder med overproduksjon. Der kan prisene fortsette å falle kraftig de neste årene. Er du usikker på hvor du vil kjøpe - lei en feriebolig et år eller to!

Har gått på en smell
Agnar D. Carlsen forteller at mange ferieboligkjøpere i Spania har gått på en smell etter å ha kjøpt leiligheter i spekulative prosjekter av useriøse meglere og agenter.

- Det er lett å fristes av flotte bilder og glansede brosjyrer, men jeg ville vært ytterst forsiktig med å kjøpe feriebolig i et prosjekt som ennå ikke er ferdigstilt. Kjøp heller i et nytt ferdigstilt prosjekt eller kjøp brukt, anbefaler Agnar D. Carlsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.