- Hvis USA skulle innføre proteksjonistiske tiltak, som importtoll, vil de starte en handelskrig som hele verden vil tape på, sier makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities til TDN Finans onsdag.

Kina forbereder nå et skift i valutapolitikken, noen dager etter at USA utsatte publiseringen av en rapport der Kina kan bli anklaget for valutamanipulasjon.

Ekspertene mener nå at USA vil gjøre verdensøkonomien en tjeneste ved å la være å legge press på kinesiske myndigheter til å styrke yuanen.

Les også: Kina bøyer av

Positive norske effekter
For norsk økonomi vil de positive effektene av en appresiering være langt større enn de negative, tror ekspertene. En appresiering av yuanen mot dollar vil bedre forholdet mellom USA og Kina, og dermed reduseres risikoen for proteksjonisme.

Dersom yuanen blir styrket mot dollar, vil risikoen for en handelskrig avta betydelig.

- Det vil være positivt for hele verdensøkonomien, også for norsk økonomi, sier Wilhelmsen videre.

Makroøkonomen påpeker at erf#229ene for 1930-årene viser hvor kritiske effektene av proteksjonisme kan være.

- Det er ufattelig viktig for verdensøkonomien at vi unngår en slik situasjon. Proteksjonismen som oppsto i trettiårene bidro ikke bare til å forverre den økonomiske situasjonen, den hadde også svært negative konsekvenser for den politiske situasjonen mellom land.

Vanskelig å måle
First Securities-økonomen peker på at det er vanskelig å måle hvorvidt yuankursen virker proteksjonistisk, slik amerikanske myndigheter hevder. En undervurdert valuta har samme proteksjonistiske effekt som importtoll, men i motsetning til et observerbart tiltak som toll, må likevektskursen estimeres.

Sjeføkonom Stein Bruun i SEB Enskilda viser til at yuanen er appresiert mot en rekke andre valutaer, som euro. Men også han viser til at sterkere yuan mot dollar isolert sett vil stimulere kinesisk import og dermed bedre vekstutsiktene i verdensøkonomien.

Starten på en rebalansering
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets ser også positive langsiktige effekter at sterkere yuan mot dollar.

- Hvis dette er starten på en rebalansering av verdensøkonomien hvor overskuddet i Kina og underskuddet i USA reduseres, så er det også svært positivt både for den finansielle stabiliteten i verden og for vekstsituasjonen i USA, sier han til TDN Finans.

Han mener en handelskonflikt mellom USA og Kina vil være svært negativt for verdensøkonomien.

Alt annen likt vil sterkere yuan bety høyere importert inflasjon, og dermed noe høyere rentenivå i Norge, men økonomene mener en eventuell priseffekt vil ha mye mindre betydning enn effekten på verdenshandelen. Vekst i importprisene regnes også som mindre viktig enn prisutviklingen på norskproduserte varer og tjenester.

- Det vil uansett ikke gi noe Kina-sjokk, slik vi har opplevd tidligere, sier Bruun.

Først og fremst politisk
Det er ventet at Kina etter hvert vil oppleve sterkere inflasjonspress, og økonomene tror derfor appresieringslinjen vil gjenopptas i løpet av 2010. De understreker imidlertid at avgjørelsen først og fremst er politisk, og derfor avhenger av at USA og andre land og institusjoner er tålmodige.

- De må la Kina selv avgjøre når det er hensiktsmessig å styrke valutaen. De kinesiske myndighetene ønsker ikke å gi inntrykk av at de bøyer av for et internasjonalt press, sier Wilhelmsen.

Han får bred støtte for dette synet fra de andre økonomene.

- Det er mange kinesiske økonomer og myndighetspersoner som støtter en gradvis appresiering av yuanen, men dette er en politisk avgjørelse i Kina som må tas uten at det fremsår som at de blir presset til det av andre land. Derfor er uttalelsene både fra Verdensbanken, IMF og USA lite konstruktive når det gjelder timingen av en gjeninnføring av appresiering av yuanen mot dollar, sier Bruun.

En klok beslutning
Økonomene roser derfor amerikanernes beslutning om å utsette publiseringen av den planlagte valutarapporten på ubestemt tid.

Et betydelig antall kongressmedlemmer skrev under på et krav om at finansminister Timothy Geither i denne rapporten skal gå hardt ut mot Kina, ved blant annet å kalle Kina en valutamanipulator.

- Det var en klok beslutning å utsette rapporten, sier Wilhelmsen.

- Nå virker det mer som de er i dialog, legger Juel til, og understreker at det ikke er gunstig for kineserne å selge billige varer:

- De tjener mer på en valuta som er riktig priset.

Ifølge sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets vil den kinesiske økonomien ha en sterkere rolle i den nye verdensøkonomien. Det betyr at utviklingen i yuanen vil ha sterkere effekt også på norsk økonomi i årene som kommer.

- Kina er i ferd med å bli den ledende økonomien i verden, og finanskrisen har fremskyndet denne prosessen, sier han til TDN Finans.

Les også: USA utsetter Kina-angrep

<b>200.000 mister ledighetstrygd hver uke</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.