USAs tidligere finansminister Larry Summers mener det er risiko for at USA er på vei til å bli en så kalt Downton Abbey-økonomi hvis kløften mellom den rikeste prosenten og øvrige amerikanere blir større, skriver Affärsvärlden.

Summers skriver i en artikkel i Financial Times at den inntekten som går til de aller rikeste i USA har økt kraftig, samtidig som vanlige lønninger har stangert. Familienes lønninger i USA øker ikke en gang i samme takt som produktiviteten.

- President Barack Obama har god grunn til å være bekymret. De som fordømmer ham for at han "drar ned de rike" og driver med uamerikansk populisme, savner, for å si det høflig, historisk perspektiv, sier Summers.

Summers skriver også at det ikke er nok å indentifisere de strategier som reduserer ulikheter, men at strategiene i tillegg må føre til økte lønninger for middelklassen og de fattige.

Her mener Summers at skattereformer vil spille en viktig rolle. Ifølge den tidligere finansministeren er de nåværende skattereglene utformet slik at de reduserer økonomisk vekst og hjelper de rike til å holde en betydelig større del av sine inntekter unna beskatning enn det gjør for de mindre bemidlede.

Ifølge Summers ville en tetting av smutthullene som bare gavner de rike gjøre det mulig med skattekutt andre steder, noe som ville øke folks inntekter og gi dem større grunn til å arbeide og spare.

Forbrukerne er ikke med på toget
Forvaltningsgiganten Blackrocks globale sjefstrateg Russ Koesterich mener de svake detaljhandelstallene i USA er et varsel til optimistene, skriver di.se.

Selv om konjunkturene sakte men sikkert er i ferd med å snu i USA, er forbrukerne rett og slett ikke med på toget. Veksten i detaljhandelen i USA er nå den svakeste siden slutten av 2009.

I et markedsbrev skriver Koesterich at dette truer med å dempe innhentingen i økonomien.

- Hovedforkl#229en bak det svake privatforbruket er at lønnsutviklingen er så svak. Disponibel inntekt vokser med knappe to prosent årlig. Det er den dårligste veksttakten på tre år, skriver sjefstrategen.

Den trege inntektsøkningen forklares delvis med den fortsatt langsomme innhentningen på arbeidsmarkedet, men også tekniske strukturendringer og global lønnskonkurranse og problemer med å matche arbeidssøkende med ledige jobber.

- Hvis vi ikke får se en raskere økning av lønningene vil detaljhandelen og privatforbruket holdes igjen. Fordi privatforbruket står for nesten 70 prosent av USAs vekst, vil disse faktorene fortsette å holde igjen økonomien som helhet, skriver Russ Koesterich.

Les også: Soros vedder milliarder på børsfall


<b>Verdens rikeste ble enda rikere</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.